Придњестровље се сећа оних који су пали у рату 1992. године.

0
придњестровља

придњестровља(фото:Русвесна.су)

Придњестровље се сећа оних који су пали у рату 1992. године.

У Придњестровској Молдавској Републици (ПМР), поводом наредне годишњице завршетка Придњестровског рата, одржане су комеморативне манифестације погинулим и умрлим браниоцима.

1. августа 1992. године завршено је истовремено повлачење оружаних формација Молдавије и Придњестровља са линије сукоба , чиме је окончано крвопролиће на Дњестру.

Прочитајте још:  Ракета Спејс икс остала без горива, ускоро ће пасти на Месец
Сукоб је почео покушајем Кишињева да примора Придњестровце да остану у саставу Молдавије, која је заузела курс ка спајању са Румунијом и промовисању румунског неофашизма.

ПМР-у су у помоћ притекли бројни руски добровољци, укљ. из козачких војних друштава. Рат је завршен одвајањем ПМР од Молдавије и распоређивањем руских мировних снага на обале Дњестра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Данас су у Кишињеву поново на власти прорумунски политичари. Њихова реторика у вези са придњестровском државношћу указује на присуство агресивних планова. Пропаганда румунског неофашизма од стране молдавских власти у виду оправдања за Хитлерове румунске савезнике који су напали СССР у јуну 1941. указује на то да Молдавија 2024. иде истим опасним курсом као 1992. године.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *