НА ПРОТЕСТИМА МЕСТА САМО ЗА ПОДОБНЕ

0
србији,протести

Протест против литијума (Фото: Принскрин)

Како извори нашег портала сазнају, међу организаторима протеста против ископавања литијума који је заказан за 5. август у Смедереву, све чешће се говори о несугласицама унутар саме организације протеста. Централна фигура ових дискусија је Никола Крстић, познат као „Коља“, лидер смедеревске НВО „Покрет Тврђава“. Крстић је, наиме, категорички против учешћа било кога ко је патриотски оријентисан, иако дели став против експлоатације литијума, што је изазвало незадовољство код бројних активиста и грађана.

Оваква одлука Крстића, да искључи патриотске снаге и свештенство Српске православне цркве из протеста, многи виде као чин дискриминације и наметање личних ставова на штету заједничког циља. Наиме, у питању је борба за здраву животну средину и очување природних ресурса, а овакве поделе унутар покрета само доприносе слабљењу општег фронта против рударских активности које би могле имати несагледиве последице по природу и људе у овом делу Србије.

Грађани који се залажу за очување животне средине истичу да је овакво понашање недопустиво и да све различите групе, без обзира на њихова уверења, треба да имају једнако право да изразе своје противљење ископавању литијума. Ово питање, које би требало да уједини све који брину о заштити природе, сада постаје повод за нове поделе и несугласице. У јавности се све више поставља питање да ли се оваквим приступом заправо слаби борба против економских интереса који стоје иза планова за експлоатацију литијума.

Критикујући Крстићев став, многи учесници протеста наглашавају да је неопходно оставити по страни идеолошке и политичке разлике, те се уједини у заједничкој борби за заштиту животне средине и будућности наредних генерација. Према њиховим речима, овакви протести не би требало да буду место за политичке игре, већ простор за јединствено деловање у интересу свих грађана, без обзира на њихове личне ставове или припадности.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *