Апел из Републике Српске: Одобрити долазак хеликоптера МУП Србије, катастрофа и даље прети

0

Апел из Републике Српске: Одобрити долазак хеликоптера МУП Србије, катастрофа и даље прети.

Директор Републичке управе Цивилне заштите Борис Трнинић упозорио је да у Националном парку “Сутјеска” на локалитету Тјентишта гори столетна црногорична шума и да је неопходно хитно ангажовање хеликоптера за гашење пожара Хеликоптерске јединице МУП-а Републике Србије какао би помогао Хеликоптерском сервису Републике Српске и људству ангажованом на терену.

“У протеклих 48 часова улажу се огромни напори да се спречи ширење пожара на Тјентишту. Људски и технички ресурси си скоро исцрпљени и уколико не буде ангажован већи ваздухоплов за гашење пожара из Републике Србије може доћи до еколошке катастрофе у прашуми Перућица и на цијелој територији Националног парка `Сутјеска`”, навео је Трнинић.

Он је упозорио да прети несагледива штета и катастрофа у еколошком и материјалном смислу јер је угрожено огромно подручје са стољетном најквалитетнијом шумом у југоисточној Европи, биосистем Националног парка “Сутјеска” и прашуме Перућица.

“Апелујем на институције БиХ да у други план ставе политику и да се одобри долет хеликоптера за гашење пожара МУП–а Републике Србије за гашење пожара типа `Камов`.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  После Ибра пресушује најчистија река у Србији, водостај на минимуму, прети еколошка катастрофа
Тај ваздухоплов са великим капацитетом ведра и налета дао би велики допринос контролисању и гашењу пожара на Тјентишту и избегавању несагледивих еколошких и материјалних посљедица читавом овом региону Републике Српске, БиХ”, навео је Трнинић.

Он је додао да су тренутно на терену ангажовани сви расположиви људски ресурси и материјална средства Националног парка “Сутјеска”, Ватрогасне јединице Фоча, Шумског газдинства из Фоче, Хеликоптерског сервиса Републике Српске, тимови Републичке управе Цивилне заштите.

Директор НП Сутјеска Зоран Чанчар за АТВ каже да је стање на Зеленгори лоше. Гашење пожара додатно отежава вјетар.

Вукадиновић: Ситуација алармантна и тешка

Уколико се не ангажује хеликоптер МУП-а Србије, који је стациониран у Требињу и на располагању је, пожар на Зеленгори ће се проширити и начинити штету несагледивих размера, поручио је начелник општине Фоча, Милан Вукадиновић.

„Ситуација је изузетно алармантна и тешка јер се ради о неприступачном терену на 1800 метара надморске висине. Путем Републичке управе Цивилне заштите упутили смо дописе Сектору за ванредне ситуације Србије и МУП-у Србије за ангажман хеликоптера чија је носивост 5000 литара. Мислим да бисмо тада умногоме успели сузбити ватру на пожаришту“, сматра Вукадиновић.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *