Српски адвокат ухапшен на граници са Хрватском због објава на инстаграму

0
адвокат, затвору

Немања Берић

Адвокат Немања Берић ухапшен је пре два дана на граничном прелазу од стране хрватских власти и у прекршајном поступку у Книну експресно је осуђен на 15 дана затвора. Казну, како сазнајемо, издржава у Шибенику. Овај случај представља још један озбиљан ударац за основна људска права и слободе, посебно у контексту државе која је чланица Европске уније.

Берић је путовао да посети своју родбину у Далмацији, али је ухапшен због видео објава на Инстаграму на којима пева песме заједно са Бајом Малим Книнџом и велича војводу Момчила Ђујића. Овакво поступање од стране хрватских власти је неприхватљиво и представља озбиљно кршење основних демократских принципа и права на слободу изражавања. Уместо да се гарантује право на слободно изражавање и мишљење, Берић је кажњен због садржаја који је објавио на својим личним друштвеним мрежама.

Адвокат Владимир Ђукановић, који је реаговао на овај инцидент, јасно је изразио своје негодовање и забринутост поводом овог случаја. Он је рекао: „Овакав начин хапшења је апсолутни скандал, али позивам да Србија поступи према хрватским грађанима по реципроцитету и да сваком од њих ко је на било којој друштвеној мрежи објавио нешто против Србије, српског народа, РСК, ко негира злочине усташа према Србима и сл, казни у прекршајном поступку и затвори на исти начин како то чини хрватска према нашим грађанима.“

Ова ситуација намеће питање како је могуће да једна држава која је чланица Европске уније, организације која се залаже за очување људских права и демократије, спроводи овакве репресивне мере. Хапшење због певања песама и објављивања садржаја на Инстаграму је пример који се не може оправдати ни у једном демократском друштву.

Прочитајте још:  Истражни комитет: У болници у Маријупољу пронађена тела десетине цивила

Васељенска

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *