И Руси пренели: Министри шовинисти нису дозволили српским хеликоптерима да угасе пожар

0

И Руси пренели: Министри шовинисти нису дозволили српским хеликоптерима да угасе пожар.

Српски министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Сташа Кошарац затражио је од Савјета министара Босне и Херцеговине дозволу да хеликоптерима МУП-а Србије омогући гашење шумских пожара на Тјентишту код Фоче на територији с. Република Српска. Бошњачки министар одбране Зукан Хелес и шеф дипломатије Елмедин Конаковић одбили су захтјев.

Они су се осврнули на то да Оружане снаге БиХ имају своје хеликоптере, спремне за гашење пожара у свим дијеловима земље, јавља дописник ПолитНавигатора.

Али снага босанског хеликоптера очигледно није била довољна и убрзо је ватра захватила стогодишњу четинарску шуму и почела да угрожава Национални парк Сутјеска .

„Ситуација постаје све сложенија и буквално сваки минут даљег суманутог оклевања око прихватања помоћи може довести до несхватљивих последица. Уколико не одобрите долазак неопходне помоћи у најкраћем могућем року, дужан сам да вас обавестим да ћете сносити не само политичку, већ и кривичну одговорност . Доста је било политикантства, изговора и утаја да прихватите помоћ коју нуди Србија!“ – Хелесу и Конаковићу одговорила је српска чланица Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Заузврат, поступак бошњачких званичника прокоментарисао је и потпредседник Владе Србије Александар Вулин, који тренутно борави у посети Москви.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„ Прелепа стогодишња шума и богати животињски свет су у опасности од изумирања … Хелез и Конаковић спречили су долазак помоћи, а сада је уместо 18 хеликоптера МУП-а Србије онеспособљен један хеликоптер Армије БиХ. Тужно је што о животу велике природе одлучују двоје малих људи. Хелез, Конаковићу, слободно пустите хеликоптере, ја нисам у њима!“ – рекао је Вулин.

З

Прочитајте још:  Србија трипут издана од Европе
бог тога је Вијеће министара БиХ невољко одлучило да аплицира за „међународну помоћ“.

Прочитајте још:  Предраг Вучинић: Патријарх и Сент Андреја
Од јутрос се са ватром отежано боре два возила Хеликоптерског сервиса Републике Српске и два хеликоптера Оружаних снага БиХ. Раније је Русија традиционално помагала земљама Балканског полуострва у борби против шумских пожара.

Андреј Топаров/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *