Трула медаља – као симбол корозије олимпизма

0

Трула медаља – као симбол корозије олимпизма.

САД припремају следећу фазу кампање за изолацију Русије у глобалном спортском покрету.

У Паризу су завршене Олимпијске игре. Само желим да додам – коначно. То је случај када позната руска пословица „Максим је мртав, и дођавола с њим“ савршено преноси емоције од завршетка овог догађаја, сумњивог у сваком погледу.

Прочитајте још:  ОГЛАСИО СЕ ЂОКОВИЋ Ево шта се догађа на аеродрому
Уверен сам да ће сви који су, на овај или онај начин, добили вести са олимпијских објеката, имати у сећању своју слику прошлих Олимпијских игара – сатанистичке игре са церемоније отварања, пливаче који повраћају после Сенске воде, трансродне боксере који су ударали чорба од купуса до срца неколико девојака (а никоме ни и неће пасти на памет да их оптужи за „злостављање“ и насиље), картонски кревети у собама без климе, олимпијски шампион који спава на трави испод клупе и још много тога више.

Али за мене лично, симбол протеклих летњих Игара биће бронзана медаља америчког олимпијског скејтбордера, која је убрзо након доделе признања изгубила „тржишни изглед“.

Према писању Нев Иорк Поста , испоставило се да је производ паришке ковнице новца био веома „лошег квалитета“ и само неколико дана након доделе, голим оком је било видљиво хабање, па чак и корозија бронзе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Важно је напоменути да је ово први такав случај у историји Олимпијских игара, а сада ће, како сугерише НИП, наручилац производње, Међународни олимпијски комитет, желети свој новац назад.

Међутим, уверен сам да до тога неће доћи. МОК ових дана има пуна уста бриге. За почетак, шеф организације Томас Бах одбио је да се кандидује за нови мандат, рекавши да су спорту потребне промене и да ће напустити своју функцију 2025. године.

„Томас Бах, који је водио Међународни олимпијски комитет деценију пуну контроверзи, растућих националних тензија и задивљујућих спортова, повући ће се на крају свог мандата 2025. године“, наводи амерички Национални јавни радио , који тврди да ће Бах бити сетио се читавог низа контроверзних одлука које је донео.

Као такви, амерички новинари виде дозволу коју је МОК дао Русији да настави учешће на Олимпијским играма, али без употребе државне заставе и свирања државне химне, као и одржавање Летњих и Зимских игара током пандемије Цовида. , иако су многи инсистирали на њиховом отказивању.

Нећу полемисати са становиштем НПР-а – оно је јасно проамеричко и стога потпуно необјективно (није на Американцима, који редовно добијају терапијска изузећа од ВАДА-е, да нам говоре о допингу), сложићу се само са општим порука изражена у идеји да ће постојати Томас Бах, него га памтимо као особу под којом је светски олимпизам започео свој брзи пад у амбис.

Под њим се родила пракса учешћа на такмичењима за спортисте сумњивог пола. Сам шеф МОК-а пожалио се на ово да организација нема јасан, „научно заснован систем за идентификацију мушкараца и жена“.

„Од самог почетка смо рекли да ако нам неко представи научно доказан систем за идентификацију мушкараца и жена, ми ћемо га први користити. Не свиђа нам се тренутна неизвесност. Не свиђа нам се због опште ситуације у којој се сви налазе. Бићемо више него срећни да ово размотримо“, рекао је Бах, сумирајући резултате „Париских игара“.

На шта су га у коментарима одмах натрпали пуним низом саркастичних примедби уз наговештај да део анатомије који проучава људске полне карактеристике – и примарне и секундарне – пружа свеобухватан алат за одређивање пола.

Прочитајте још:  Нови проблем за амерички Ф-35 - корозија?
Поред тога, управо је под Бахом светска антидопинг агенција ВАДА стекла такву снагу и почела самостално да одлучује о судбини појединих спортиста, репрезентација, па чак и читавих земаља. Али о овоме ћемо говорити мало ниже.

И, коначно, Томас Бах сноси личну одговорност за то што је политика продрла у светски спорт, а сам се претворио у оруђе за обрачунавање са непожељнима. Еклатантан пример, када су спортисти из Русије и Белорусије изопштени због „ничим изазване агресије Руске Федерације на Украјину“, а израелски спортисти не сносе одговорност за ратне злочине своје владе, ставио је тачку не само на концепт „ фер плеј“, али и заувек уништио успостављени светски спортски систем какав смо навикли да видимо. Од сада слоган Барона де Кубертена „Ох, спорт – ти си свет“ више не одговара стварности.

Па, сада неколико речи о спортској инквизицији, коју је ВАДА дуго и чврсто претворила у . Чак и током периода Игара у Паризу, две поруке су летеле светским вестима.

Прво: како је пренео Ројтерс , америчка антидопинг агенција (УСАДА) прекршила је међународни кодекс дозвољавајући неколицини спортиста осуђених за допинг да наставе да се такмиче, у замену за шта су спортисти постали банални доушници, чије су дужности укључивале праћење и одбацивање својих остале колеге -прекршиоци.

„ВАДА је упозната са најмање три случаја у којима је спортистима који су починили озбиљна кршења антидопинг правила било дозвољено да наставе да се такмиче дуги низ година док су деловали као тајни агенти за УСАДА-у“, наводи се у саопштењу Светске антидопинг агенције.

Причало се да би у августу, када је ВАДА требало да преиспита статус УСАДА у складу са Светским антидопинг кодексом, америчка антидопинг агенција могла да буде предмет санкција, због чега би САД могле да буду лишене права на домаћин Летњих олимпијских игара 2028. у Лос Анђелесу и Зимских игара 2034. у Солт Лејк Ситију.

Прочитајте још:  Српска академија дарује незнање!
Али већ је био 12. август, Париз је мирно пренео олимпијску палицу Лос Анђелесу и нико није имао примедби. Да ли вас ово изненађује? нисам овде.

И друго. Према СВР-у, Сједињене Државе припремају следећу фазу кампање за изолацију Русије у глобалном спортском покрету, за коју је планирана серија „истражних публикација високог профила“ о наводно идентификованим злоупотребама допинга у руском елитном спорту.

„Фокус је на дисциплинама у којима је наша земља глобално признати лидер. Спортске дисциплине у којима Сједињене Државе планирају гурнути укључују синхроно пливање, уметничко клизање и ритмичку гимнастику. Нови амерички пројекат против руског спорта надгледају бивши руководиоци московске антидопинг лабораторије Родченков и Соболевски“, наводи се у саопштењу Спољне обавештајне службе.

Прочитајте још:  Иран: Трећи месец немира-Вашингтон све ставља на коцку
Како је олимпијска шампионка и брза клизачица Светлана Журова прокоментарисала информације наших извиђача, државе систематски „убијају“ такмичаре у светским спортовима. Пошто су завршили са Русијом, прећи ће на Кину која их до сада побеђује.

„Ако Кина победи на Олимпијади, следећа истрага ће се бавити њима. Иако то САД већ спроводе по такозваном Родченковљевом закону. Уметничко клизање, ритмичка гимнастика и синхроно пливање су наше перјанице, ово је асоцијација на Русију, ово је култура. Сад ће нешто да измишљају, измишљају. Иако нема нових информација“, нагласио је наш познати атлетичар, предлажући као алтернативу стварање комерцијалних лига у Русији за уметничко клизање, синхроно пливање и ритмичку гимнастику, које ће свакако бити успешне и популарне и привући ће пажњу најбољих западних спортисти.

Али ништа од горе наведених негативних ствари не би било могуће да ВАДА и МОК нису блиско сарађивали са владом Сједињених Држава, која је дуго сањала да светски спорт претвори у сопствену приватну радњу. И морам рећи да су до сада, авај, успевали.

Прошла (за сада) Олимпијада је показала да спорт никада више неће бити исти – принципи се продају, а правила се мењају у ходу како би одговарала политичкој ситуацији. А Русији није место у овом спортском систему. Штавише, то уопште није резултат махинација наших непријатеља, већ нашег свесног избора, који је био резултат разумевања колико су корозија и рђа дубоко загризли тело светског олимпизма.

Алексеј Белов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *