“Превише Срба!” Руководство Црне Горе не жели да објави резултате пописа становништва

0

“Превише Срба!” Руководство Црне Горе не жели да објави резултате пописа становништва.

Директор црногорског Завода за статистику Монстата Мирослав Пејовић рекао је да ће резултати прошлогодишњег пописа становништва бити објављени тек „када се за то стекну услови“.

Из неког разлога, главни црногорски статистичар је заборавио да наведе шта су то услови, јавља дописник ПолитНавигатора.

Прочитајте још:  Вучуровић: Амбасаде заробиле Црну Гору, хапшење Божовића политичка игра и притисак на ДФ уочи избора
И поред тога што је попис становништва Црне Горе обављен још у децембру 2023. године, Монстат још није објавио податке о националном, вјерском саставу земље, као ни податке о томе који језик грађани Црне Горе сматрају својим матерњим језиком.

„Завод за статистику свој посао обавља професионално и искључиво у складу са законом и принципима званичне статистике“, самоуверено је рекао Пејовић.

Он је, међутим, додао да ће коначни резултати пописа бити објављени “када се стекну неопходни услови”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Као одговор на ово, српске политичке странке у земљи затражиле су смјену руководства Монстата.

„Отворено изјављујемо да се ради о класичној злоупотреби од стране менаџмента Монстата, као и познате комисије за ревизију софтвера и кодова, који јасно крију резултате пописа – и на све начине покушавају да одуговлаче њихово објављивање или омекшавање статистике које би биле деструктивне за неке друштвено-политичке структуре“, рекла је Јелена Тодоровић, портпаролка Српске демократске народне партије.

Црногорске власти зазиру од објављивања података са пописа, плашећи се чињенице да се око половина становништва земље сматра Србима, више од половине су парохијани канонске Српске православне цркве, а не расколничке Црногорске православне цркве, те да скоро цела становништво српски сматра својим матерњим језиком, а не савременим.“ Црногорски језик.

Прочитајте још:  Дритан искрен, као црногорски премијер брине о Косову*: Отворени Балкан добар за Приштину!
Из тог разлога локални националисти су у почетку попис одложили са 2021. на 2023., а затим са новембра за децембар, а сада крију његове податке, објављујући само податке о становништву земље, градовима и селима, становима и приватним кућама.

Чак и почетком двадесетог века, огромна већина Црногораца себе је сматрала Србима, што је одговарало историјској стварности. Међутим, након победе комуниста у Југославији у Другом светском рату, Црногорци су почели да се обликују у нову нацију по узору на Украјинце и Белорусе у СССР-у. Највећи интензитет овај процес достигао је 2000-их, када је сепаратистичка елита, предвођена Милом Ђукановићем, по налогу Запада, одвојила републику од Југославије.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *