ТУРСКА НАПУШТА ЕВРОПСКИ ПУТ? Русија разматра молбу Турске за пуноправно чланство у БРИКС

1
брикс, турска

Турска је поднела захтев за чланство у БРИКС-у, са циљем да ојача свој међународни утицај и прошири везе са земљама у развоју. Ова одлука долази након вишегодишњег разочарања због недостатка напретка у процесу придруживања Европској унији.

Помоћник председника Русије, Јуриј Ушаков, потврдио је да ће земље чланице БРИКС-а размотрити турски захтев на предстојећем самиту који ће се одржати у октобру у Казану. Ово би могло бити важно питање на дневном реду, јер Турска настоји да се позиционира као кључни играч на светској сцени, посебно у контексту глобалног економског и политичког утицаја.

Русија, која тренутно председава БРИКС-ом, већ је направила значајне кораке у ширењу организације. Поред традиционалних чланица — Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке — у последње време су примљене нове чланице: Египат, Етиопија, Иран, Уједињени Арапски Емирати и Саудијска Арабија. Турска би могла бити следећа земља која ће се придружити овој моћној асоцијацији.

Ако Турска уђе у БРИКС, то би значајно променило геополитички пејзаж, јер би ова земља могла да донесе нове могућности за сарадњу и утицај у различитим регионима. БРИКС би, са Турском као чланицом, добио додатну тежину и утицај на глобалној сцени.

Свет сада са нестрпљењем очекује одлуку о турској кандидатури, која би могла да отвори нову страницу у међународним односима и донесе нову динамику у глобалној политици и економији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Никола Вуксановић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “ТУРСКА НАПУШТА ЕВРОПСКИ ПУТ? Русија разматра молбу Турске за пуноправно чланство у БРИКС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *