У Иванову сумирани резултати фестивала српске културе „Србија је близу”.

1

У Иванову сумирани резултати фестивала српске културе „Србија је близу”.

У Иванову су сумирани резултати фестивала српске културе „Србија је близу“, који је одржан у ивановском Дому народности. Организатори су били Руско-балкански центар за пословну сарадњу и културу и Центар за међународну сарадњу „Руско-балкански дијалог“. Партнери на пројекту су Центар за уметничку културу и уметност „Уље на платну“ и Ивановски државни универзитет.

„Ово није први балкански пројекат у региону Већ неколико година у Иванову и региону се одржава серија догађаја посвећених руско-балканској сарадњи, а последњих година и развоју интеракције. међу народима се убрзано одвија: ИвСУ редовно одржава догађаје за студентску публику (летње школе, размене, изложбе, округли столови), реализују се многи хуманитарни пројекти након потписивања споразума између Ивановске области и Републике Српске, је још више оваквих догађаја“, пишу организатори.

Прочитајте још:  Вучић: Србија смањује број летова за Москву због притиска Запада
У раду сајтова фестивала „Србија је близу“ учествовали су представници власти, привреде, културе и уметности и друштвени активисти. Ивановци и гости града могли су да се упознају са руско-српском културном интеракцијом кроз неколико догађаја.

Пре свега, у ивановском Дому националности одржано је отварање две уметничке изложбе. Изложба слика и графика “Руско Сарајево” је први заједнички пројекат који се спроводи у оквиру развоја и јачања културних веза, руско-српске интеракције, у региону. У њему су учествовали уметници Сергеј Здухов, Татјана Комшилова, Светлана Кузмичева и Владимир Мајаковски. Реализовала га је група друштвених активиста: Евгениј Осенков (Руско-балкански дијалог), Михаил Јарујев (Руско-балкански центар за пословну сарадњу и културу) и Татјана Бердникова (Центар за уметничку културу и уметност „Уље на платну“). Након што изложба у Иванову буде завршена, биће представљена и у другим регионима Русије, а касније и на Балкану, посебно у Источном Сарајеву.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Још једна изложба слика и графика, „Живели, Србијо!”, коју организује центар „Уље на платну”, уметнички је резултат путовања у Србију чланова Савеза уметника Русије Светлане Кузмичеве и Владимира Мајаковског. Они су представили око 90 радова – скица из живота, и слика насталих у радионицама на основу утисака са путовања. 

Обе изложбе су доступне за посету до 30. септембра.

Прочитајте још:  Завршене блокаде путева, мањи инцидент у Београду
У оквиру пројекта одржана је и презентација књиге „Нови свет Русија: будућност која је почела“. Аутор је познати српски политичар, дипломата, писац, научник, јавна личност, некадашњи помоћник председника Републике Југославије Слободан Милошевић, а сада амбасадор у Министарству спољних послова Србије. 

Учесници догађаја могли су да комуницирају са аутором путем видео конференцијске везе, постављају питања о књизи, као ио сарадњи Русије са земљама Балканског полуострва, улози БРИКС-а у светском политичком систему, као и о улози Русија и Србија у обликовању будућности. Како су напоменули организатори, Ивановска област је постала прва област у којој је одржана презентација књиге, затим ће се одржати у Москви, Вороњежу, Калињинграду и другим градовима Русије.

Прочитајте још:  Јуда Кривокапић открио: Био бих недостојан да сам уговор са СПЦ потписао на тлу Београда!
Следећи велики форум-фестивал „Балкански мост. Иваново“ одржаће се 2025. године, али ће организатори и партнери ускоро одржати низ руско-српских догађаја у Иванову и региону, укључујући отворена предавања, мајсторске курсеве, уметничке изложбе и др. догађаји, на којима ће становници и гости региона моћи да уроне у атмосферу Балкана.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “У Иванову сумирани резултати фестивала српске културе „Србија је близу”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *