Да се не заборави: Обележен Дан сећања на страдале Србе у Крајини

0

Да се не заборави: Обележен Дан сећања на страдале Србе у Крајини.

У Храму Благе Марије у насељу Банстол на Фрушкој гори обележен је Дан сећања на страдање Срба у 13 западнокрајишких општина 1995. године.

Прочитајте још:  У мају ћемо уље плаћати више од 200 динара: Шта када прође замрзавање цена
У комбинованим акцијама хрватских снага и такозване Армије БиХ за неколико месеци, уз зверства која су тада почињена, трајно је промењена демографска слика општина у којима су вековима живели Срби.

Уз молитву и бол у души, окупљени Крајишници сетили су се тужних догађаја, када је у лето и јесен 1995. године са простора 13 западнокрајишких општина протерано више од 120.000 Срба, а убијено и нестало 2.014 српских бораца и цивила.

Служен је помен страдалима, којем су присуствовали представници Српске и Србије, а у црквеној порти положени су венци и цвеће на споменик “Крајишка суза”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Да се не заборави: Страдање српског свата на Башчаршији - Дан када је све почело
Изведен је и пригодан културно-уметнички програм, са освртом на трагична дешавања, уз поруку да српска страдања неће бити заборављена и да злочинци морају бити кажњени.

Обележавање Дана сећања на страдање Срба из западнокрајишких општина сваке године организује Савез крајишких удружења из Новог Сада, уз подршку републичких и покрајинских институција, као и Представништва Српске у Србији.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *