УДРУЖЕЊЕ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990. ОГОРЧЕНО НА ВЛАДУ ЦРНЕ ГОРЕ: Забранили да снимамо у касарни, скандалозан приручник Министарства просвете о злочинима 90-тих!

0

УДРУЖЕЊЕ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990. ОГОРЧЕНО НА ВЛАДУ ЦРНЕ ГОРЕ: Забранили да снимамо у касарни, скандалозан приручник Министарства просвете о злочинима 90-тих!

– У знак одавања поште палим саборцима, а у склопу обиљежавања 15. септембра Дана Удружења бораца ратова од 1990. године Црне Горе (УБР-90), који је и славни датум почетка пробијања Солунског фронта уз учешће црногорских добровољаца, делегација бораца и породица палих бораца положила је вијенац на споменик у Касарни „Марко Миљанов Поповић“ у Маслинама – Подгорица, на коме су уписана имена 66 бораца из Подгорице и из те касарне који су пали у ратовима 1991/1999. године. На наше непријатно изнанеђење, команда касарне је забранила да, као прошле године, сликамо церемонију полагања вијенца и цвијећа. Подсјећамо да УБР-90 обиљежава овај датум од 1994. године у знак сјећања на 15. септембар 1991. године када су, по наредби хрватске Владе паравојним формацијама за општи напад на касарне ЈНА од 13. септембра 1991. године, из Црне Горе упућене прве одбрамбене јединице према касрни ЈНА на Превлаци и административној граници са Хрватском на Дебелом бријегу. Због неодговорног односа актуелне Владе према програмима и пројектима три савеза борачких организација чије је финансирање утврђено обавезујућим закључком Скупштине Црне Горе, међу којима је и Програм рада за 2024. годину УБР-90, нијесу створени услови за друге планиране активности на дан УБР-90 од којих посебно истичемо одржавање Скупштине наше борачке организације и једнократну новчану помоћ дијелу породица палих бораца, саопштио је Радан Николић, директор Удружења бораца ратова од 1990. године.

Прочитајте још:  Ево како да бесплатно набавите оружје у Србији (ВИДЕО)
Како грубо кривотворење новије историје на штету Црне Горе и бораца деведесетих не јењава, по било коју цијену остајемо посвећени одбрани истине о ратовима деведесетих, нашим палим саборцима, ратним инвалидима и њиховим породицама, борби за њихово достојанство и правду за црногорске жртве хрватских и НАТО ратних злочина, попут „Лоре 3“ и бомбардовања Мурина.
Влада Црне Горе, умногоме, није на истом курсу и упорно одбија комуникацију са УБР-90 по питању доношења предлога закона о измјенама и допунама Закона о борачкој и инвалидској заштити. Уз то, преко министарке просвјете, науке и иновација Анђеле Јакшић Стојановић, Влада саучествује у незаконитом увођењу у образовни систем скандалозног приручниа за наствау под насловом “Ратни злчини 90-их у пресудама црногорског правосуђа” који је објавила НВО Центар за грађанско образовање. По тим питањима УБР-90 огласиће се наредних дана како би популација коју окупља и корисници борачке и инвалидске заштите знали за кога да гласају у сусрет локалним изборима у Подгорици – граду почасног грађанина Стјепана Месића и Котору – граду незаконите срамне спомен – плоче Морињским логорашима, појашњава Николић.
Српска24.ме
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=0N7Ey7w8Sgg

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *