„Заштитимо Јадар и Рађевину“: Захтев за одбацивање документације „Rio Sava exploration” због фалсификовања и илегалних радњи

0
еколози, јадар

Удружење „Заштитимо Јадар и Рађевину“ поднело је данас Министарству заштите животне средине захтев за одбацивање Захтева компаније „Rio Sava exploration” д.о.о. Београд због непотпуне документације и оправдане сумње на фалсификовање појединих предатих докумената. 

Између осталог, спорно је Уверење о рудним резервама литијума и бора за чије утврђивање Република Србија нема правилник, али и чињеница да је ово Уверење изходовано осам месеци након усвајања Просторног плана подручја посебне намене за пројекат „Јадар“ који је и данас актуелан, иако споран.

Студија изводљивости коју је компанија поднела у документацији, осим што не садржи информације о пројектантима, представља копију Студију изводљивости из 2021. године због које је Удружење „Заштитимо Јадар и Рађевину“ раније поднело кривичне пријаве против четрнаест професора Рударско-геолошког факултета који су на њој радили. Један од законских услова за израду Студије изводљивости је управо акт којим се одређују обим и садржај за студију процене, а за који је компанија управо поднела захтев.

Из ових разлога, грубо наведених, и докумената изходованих супротно закону, јасно је да се ради о једном илегалном и криминалном процесу за који би било сулудо слати примедбе и давати легитимитет илегалној документацији. Институције Републике Србије оваквим поступцима најбоље показују да је све оно о поштовању закона и контроли рада компаније, а што се преко медија саопштава грађанима Србије, чиста лаж и пропаганда. Компанија “Rio Sava exploration” је још једном доказала да не послује у складу са законом Републике Србије и да је крајње време да се прекине са шарадом званом пројекат “Јадар”. Уколико се на овакве захтеве компаније не буде реаговало, јасно је да је окупациона управа на челу са моралном банкротираном Владом Републике Србије непријатељ народу Србије који задржава право на самоодбрану, а нарочито крајњу нужду и самопомоћ.

Прочитајте још:  Шапић хоће да буде градоначелник Београда: Мој однос са Вучићем почиње да добија јасне обрисе пријатељства

Удружење „Заштитимо Јадар и Рађевину“

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *