БРИКС медијски самит: Водити директан дијалог и говорити само истину

0

У Москви је одржан Медијски самит БРИКС-а на којем су се окупили шефови водиежих медијских кућа Глобалној Југа. На самиту је учествовало најмање 60 медија из разних држава, а на тематским панелима расправљало се о улози медија у савременом свету, утицају информација и увођењу нових технологија.

У холу Центра за међународну трговину у Москви очиглдно је било да организација има велики ниво јединства. У почетку су шефови највећих информативних агенција Русије и Кине у чврстом загрљају након чега се генерални директор кинеске агенције Синхуа дуго руковао са замеником руског шефа дипломатије. Русија и Кина, али и други партнери из БРИКС-а заједно се супротстављају притиску колективног Запада укључујући и инфромативну област.

Одмах након тога амерички Стејт департмент изједначио је руске новинаре са обавештајцима и увео нове санкције.
«То одражава колико је деградирала култура слободе речи коју су промовисали током дужег времена и званичници и неформални политички кругови [Запада]. Негирање мишљења који се разликује од домиантног у актуелном мејнстриму добија све гротескније форме» — изјавиој е заменик руског шефа дипломатије Сергеј Рјабков.

«Медијска заједница мора да каже своју реч. Ево, свака корпорација, корпорација Известија, корпорације свих који су овде присутни на медијском самиту: и наши новинари и наши, да тако кажем медији, и Савез новинара и страни партнери. Сви морају да кажу. Зато што сутра, како је рекао Блинкен, ако нисте за столом ви сте на менију» — истакла је званични представник МИД РФ Марија Захарова.

Да се то не би догодило, гласови светске већине морају унисоно да звуче, то је задатак који стоји пред медијским самитом БРИКС-а. Он се одржава већ десету годину. И овде се нису окупили само представници медија из држава чланица БРИКС — самит је окупио више од 120 медијских руководиоца из 45 држава. То су они људи који сделе вредности и медијски приступ који се залаж за мултиполарни свет.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  ПАШИЊАНОВА ПИТАЊА ПУТИНУ: Да ли је најсавременије руско оружје коришћено у Нагорно-Карабаху?

На првој сесији самита одмах је покренуто неколико важних иницијатива: формиран је пул медија за извештавање о активностима БРИКС-а, иницијатива да се упросте узајамне акредитације новинара и да се промовишу позитивни блогерски садржаји. Конкретни резултати одмах су уследили. Споразум министарства за дигиталне тегнологије Русије и Савета за регулисање медија Еипта отклониће све препреке у раду новинара… потписе су ставили и на споразуме који су потписани и са осталим афричким гостима.

«Информације које долазе из Русије обрађиваће Сенегалска агенција за штампу, док ће заузврат информације из Сенегала оперативно стизати у Русију» — каже генерални директор Сенегалске агенције за штампу Тијерно Ахмаду.
Брза и ефикасна размена информација сада је приоритет. Посегно након проширења БРИКС-а. Ова организација обухвата 45 посто светског становништва што чини више од три и по милијарде људи на планети.

«Погледајте ша ради Запад. Они пласирају лажне вести и само зато што поседују огроман број медија шире те исте лажи по целом свету. Ми морамо искористити своје ресурсе да на све одговоримо истином» — каже амбасадор Ирана у Русији Касем Џалали.

Хуманитарни контакти треба да везивно ткиво. На пленарној седници самита било је речи о сарадњи парламената и приближавању тржишта забавног садржаја. Многи руски гледаоци откривају кинеске ТВ серије, док наша филмска индустрија своју публику проналази у иностранству. Национална медијска група то ради већ дуже време.

«Наши уметнички садржаји веома су популарни. Наше серије и филмови продају се у Бразилу, Кини и Индији. Анимирани садржај Три мачке гладају деца широм света, а у Кини због великог броја становника наравно више милијарди људи погледају овај цртани филм. Шта више, у плану је да направимо специјалну серију посвећену Кини и интегришемо је у серијал Три мачка» — каже генерални директор Националне Медијске Групе Светлана Баланова.

Прочитајте још:  Амерички генерали страхују од грађанског рата у САД

Ришаб Сетхи који је дипломирао наТвГУ (Тверском државном универзитету) каже да је платформа БРИКС велика могућност за државе учеснице самита.
«Људи из различитих држава који се налазе у БРИКС-у имају могућност да сарађују са комерцијалним организацијама, бизнисом, невладиним организацијама, омладином, удружењима културе и туризма. У Москви се на форуму БРИКС+ окупило много учесника међу којима је било и доста младих. Разматрали смо могућности сарадње у сфери развоја туризма и образовања. Прве велике игре БРИКС које су одржане у Казању биле су значајан догађај за читав свет као алтернатива Олимпијским играма.
БРИКС сада креће у формирање свог финансијског система. Први корак био је 2015. године у Уфи када је БРИКС дао старт за почетак рада велике банке БРИКС-а. То је велика алтернатива Светској банци која се налази у САД. Унутар БРИКС-а покушаамо да радимо над многим пројектима. На пример, тренутно је у развоју пројект – универзитет БРИКС. То је сарадња у свери образовања.

Ако човек студира у неком од универзитета у државама БРИКС-а онда ће моћи да кориси своју диплому у свим државама чланицама» – сматра Сетхи.
А планови су много већи. Кластер НМГ-Док, који је посвећен документарном садржају такође је отворен за рад са пријатељским државама. И то је само један пример.

Медја-платформе БРИКС-а развијаће се заједннички у овој међународној организацији.

Владимир Басенков / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *