Јан Венц Шмит, члан Бундестага из АфД-а: Да ли су се избори на истоку Немачке претворили у референдум за и против подршке Украјини?!

0
немачке

Да ли су се избори на истоку Немачке претворили у референдум за и против подршке Украјини, и о чему сведочи чињеница да су милиони грађана поверење поклонили Алтернативи за Немачку?

Подршка коју семафор коалиције пружа Украјини један је од главни разлога незадовољства бирача на Истоку. Многи људи су директно погођени агресивном спољном политиком и економским последицама санкција. Савезна влада се клади на опасну ескалацију сукоба док се грађани суочавају са растом цена енергената, инфлацијом и деиндустријализацијом. Људи схватају да Немачка све агресивније заступа улогу поборника рата, иако се у овом сукобу не препознају немачки интереси. То је један од разлога зашто странке попут АфД-а, које се јасно противе учешћу у рату, добијају све већу подршку. Овако у сусрет изборима који ће се одржати 22. у Брандебургу, бившој исторчној покрајини ДДР, говори посланик АфД у Бундестагу, Јан Венцел Шмит.

Ово је оно што Јан Венцел Шмит, представник АфД-а у Бундестагу, каже уочи избора који ће се одржати 22. у Бранденбургу, бившој источној провинцији ГДР-а.

Немачка је по питању односа према рату на истоку Европе прешла пут од донирања 1000 шлемова, обећања испорке «Тауруса» до недавне најаве заокрета и стопирања слања наоружања Украјини. Да ли су ове закаснеле корекције спољне политике покушај да се придобије један део гласача пред изборе у Брандебургу?

По мом мишљењу, најновија померања у немачкој спољној политици, посебно заокрет везан за испоруку оружја Украјини, израз су несигурности и недоследности владе семафора. Донација шлемова затим неодлучност око питања слања оружја као што су крстареће ракете Таурус симптоматични су и указују на политику коју карактерише недостатак одлучности. Човек се мора запитати да ли је ово (Шолцова изјава о промени става по питању даље подршке Украјини, прим.прев.) тактички маневар да се сачувају гласови пред предстојеће изборе. Очигледно да постоји велики скептицизам по питању немачког учешћа у украјинском рату, посебно у Бранденбургу, али и другим источним савезним државама. Грађани не желе никакву ескалацију и препознају економске последице рата. Многи људи разумеју да је пад животног стандарда изазван санкцијама и учешћем у рату. АфД дуго позива на спољну политику фокусирану на националне интересе. Немачка влада не би требало да подржава даље испоруке оружја Украјини, већ, напротив, да подржи мировне преговоре. Међутим, било би наивно веровати да корекције политике долазе из истинског разумевања ситуације. Пре бих рекао да је реч о очајничком покушају да се заустави губитак поверења у савезну владу како се не би у потпуности изгубили гласачи на истоку.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Беле колоније – Србија и Русија под окупацијом

Да ли ће Аналена Бербок која је оставку Кулебе испратила лиричним писмом, осављајући утисак жене која овај рат схвата исувише лично – сложити са Шолцовим мирољубивим тоновима?

Немачкој нису потребни политичари који личне емоције и импресије стављају изнад благостања земље, већ они спремни на прагматичне одлуке које осигуравају мир и стабилност у Европи. АфД позива на хитно дипломатско решење украјинског сукоба.

Коме анкете дају предност на предстојећим изборима у Брандебургу, каква су ваша очекивања и са којим потенцијалом излазе друге странке?

Садашња истраживања јасно указују на пораст АфД у Бранденбургу. Људима је доста етаблираних партија које годинама игноришу њихове интересе. АфД је ангажован око питања која су заиста важна за грађане: превазилажење енергетске кризе, одржавање унутрашње безбедности и реална спољна политика. Неповерење према политици семафор коалиције и Уније запажено расте на истоку земље будући да је власт више пута игнорисала забринутост грађана. Наша очекивања су јасна: снажан резултат и даље јачање наше позиције као праве алтернативе. Остале странке ће, посебно СПД, ЦДУ и Зелени, покушати да својом традиционалном политиком мобилишу бираче, али то ће бити тешко. Поверење народа је трајно пољуљано. Претпостављамо да ће АфД бити најјача снага у Бранденбургу. Етаблиране странке су исцрпеле свој потенцијал и то ће се одразити и на изборне резултате.

Одбијање опозиционих странака да сарађују са АфД, након избора у Саксонији и Тирингији, оставило је трећину бирача ван политичке игре. Да ли њихови гласачи, по анкетама листом заговорници стварања коалиције, показују разумевање за овакву одлуку?

Одбијање других партија да сарађују са АфД-ом недемократски је чин којим се поништава изборна воља милиона грађана. У Саксонији и Тирингији АфД је остварио снажне резултате, али, упркос томе, етаблиране странке су искључиле могућност дијалога. Тиме је блокирана воља народа. Ово је показатељ у којој мери они поштују демократске принципе. Ако трећина бирача изабере АфД, онда се то мора уважити као чињеница. Политика искључења није само увреда за наше бираче, већ и опасан сигнал за демократију у целини. Грађани очекују да се њихов глас чује и поштује. АфД је спреман да преузме одговорност и овакви недемократски маневри нас неће спречити. Питање је времена када ће етаблиране странке морати да одустану од блокаде АфД јер ће притисак бирача наставити да расте. Људи желе стварне промене, а не политику стагнације и искључивости.

Прочитајте још:  "Немачка економија дотакла дно"

Да ли је и пред ове, као недавно оджане изборе у Саксонији и Тирингији, Антифи поверен задатак дискредитовања деснице?

Добро је позната тактика левичарских екстремистичких група, као што је Антифа, које се увек активирају пре избора како би оклеветале и напале АфД и њене присталице. То смо искусили у Саксонији и Тирингији, где су вршени насилни напади и циљане кампање клеветања наших кандидата и присталица. Чини се да ове акције често прећутно толеришу или чак подржавају делови етаблираних партија јер су политички корисне у слабљењу АфД-а. Имамо доказе да левичарске екстремистичке групе такође покушавају да затрују политичку климу у Бранденбургу. Напади нису усмерени само на АфД, већ на свакога ко је критичан према миграционој политици, енергетској транзицији или подршци Украјини. Време је да ови екстремисти буду позвани на одговорност и да се политика насиља јасно осуди.

Колико је немачка штампа главног тока расположена да уважи реалну снагу АфД?

Немачка мејнстрим сцена углавном није вољна да објективно представи реалну снагу и растући потенцијал АфД-а. Уместо тога, сведоци смо константне демонизације и клеветања са циљем дискредитовања АфД. Наши изборни успеси се умањују или чак одбацују као протестни гласови. Напросто, они нису спремни да признају да ми нудимо праву алтернативу неуспешној политици старих партија. Медији су део естаблишмента који чини све што може да ограничи АфД.

Међутим, све је више оних који су прозрели манипулацију и више не наседају на једнострана извештавања. Растући рејтинг АфД-а говори сам за себе. Грађани више нису заслепљени медијским кривотворењем стварности. Захтевамо објективно и поштено извештавање које одражава реалност и које не следи политички диктат.

Прочитајте још:  Забрањено воће је слатко?

Најава затварања Фолксвагенових фабрика могла би послужити као увод у талас нових демонстрација. Улази ли Немачка у бурну јесен?

Да, пред нама је свакако бурна јесен. Затварање фабрика Фолксвагена најновији је симптом економске кризе коју додатно продубљује политика семафор коалиције. Деиндустријализација наше земље, растуће цене енергената и инфлација мотивишу људе да у све већем броју изађу на улице. АфД је више пута упозоравао да ће погрешна климатска политика и санкције Русији проузроковати огромну економску штету. За очекивати је да ће се нарастајући гнев грађана прелити у протесте. Влада би коначно требало да ослушне забринуте људе пре него што ситуација ескалира. АфД ће бити глас грађана и залагати се за политике које осигуравају радна места и просперитет у Немачкој.

Наташа Јовановић / eagleeyeexplore

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *