Србија разговара о продужењу уговора са Гаспромом под истим условима

0
Газпром

газпром(фото:РТ)

Србија разговара о продужењу уговора са Гаспромом под истим условима.

Прочитајте још:  Александар Оленик: Поднећу кривичну пријаву против Вулина због увреда на рачун Хрватске
Српска страна разговара са Гаспромом о продужењу постојећег уговора под истим условима, рекао је новинарима генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић на маргинама форума Руске енергетске недеље.

“Мислим да ће остати исти услови и да неће бити промена. Очекујем да ће Турски ток наставити да ради и убудуће. И не видим да ћемо мењати услове уговора. Најважније питање пред нама Питање је додатних обима који су потребни, очекујем да ће стратешко партнерство Србије и Русије бити у потпуности настављено, то је наш национални интерес“, рекао је он.

Министар за међународну сарадњу Србије Ненад Поповић је на ТВ каналу Русија 24 (ВГТРК) приметио: „Србија добија гас по најповољнијој цени у Европи, а Србија је веома захвална Гаспрому, а пре свега вашем председнику Владимиру Путину , који је са нашим председником Александром Вучићем, то омогућава да се наша индустрија интензивно развија, већ 4 године заредом, наш раст је био 3,4%. је највећи раст у Европи у првих 6 месеци „Овако ће бити до краја године.

„Наш уговор истиче у марту, а ваш председник Владимир Путин ће ускоро са нашим председником Вучићем разговарати о новом уговору од 2025. до 2028. године. И очекујемо да ћемо поново добити бољу цену гаса“, рекао је Поповић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Митрополија дабробосанска: Недопустиво присвајање српских добара у ФБиХ
Бајатовић је додао да очекује да ће детаљи новог споразума бити формализовани током петербуршког међународног гасног форума у ​​октобру: „Очекујем да ће на гасном форуму бити постигнут договор, али формат потписивања није толико важан.

Он је приметио да како се тржиште развија, сезонска неравномерност у потрошњи постаје посебно важна: „Постоји велика разлика у потрошњи током лета и зими у Србији су пуне, али не можете да се снабдевате гасом само из подземних складишта гаса, она морају да покрију вршне потребе, а снабдевање мора бити уједначено“.

Последњих година, вршни ниво потрошње у земљи порастао је са 12 милиона кубних метара на 17 милиона кубних метара. м дневно због развоја индустрије и текуће гасификације приватних домаћинстава. „То се мора обезбедити, није тако лако“, нагласио је српски гасник.

Садашњим уговором предвиђено је снабдевање Србије 6 милиона кубних метара дневно.

Прочитајте још:  У Србији су поново покушали да покрену "обојену револуцију" и то не последњи пут
Потрошња гаса у Србији у 2023. години износила је 2,8 милијарди кубних метара, подсетио је први човек Србијагаса.

Снабдевање региона руским природним гасом почело је 1978. године. Тренутно је главни Гаспромов партнер у Србији Државно предузеће Србијагаз. Гаспром је 2021. године почео да снабдева Србију гасом новом рутом – преко морског гасовода Турски ток и даље преко Турске и Бугарске.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *