Усташки терор се наставља: Ухапшен српски држављанин због наводног ратног злочина

0

Усташки терор се наставља: Ухапшен српски држављанин због наводног ратног злочина.

Жупанијско државно тужилаштво у Ријеци саопштило је данас да је због, како се наводи, ратног злочина у Саборском, где је 1991. убијено најмање 37 цивила, покренуло истрагу против бившег 82-годишњег команданта ЈНА, српског држављанина, а незванично се сазнаје да се ради о Слободану Ђорђевићу, преноси Хина.

Прочитајте још:  Хрватски сабор узалуд је прекинуо рад како би гледао утакмицу Хрватска-Мароко
Тужилаштво је саопштило да се сумња да је окривљени 82-годишњак током „оружаног сукоба између припадника хрватских оружаних и полицијских снага с паравојним формацијама тзв. Републике САО Крајине“ као командант ЈНА поступио противно одредбама међународног права.

Наводи се да је у циљу уништења легалних војних јединица Хрватске смештених на простору Саборског, окупације те протеривања и уништења преосталог хрватског становништва на тим просторима, командовао напад на места Борик, Саборско, Фунтана, Пањићи и Кусељ.

„Основано се сумња да је окривљени током окупације Саборског и околних места, иако је морао знати да припадници њему подређених јединица на терену убијају и злостављају преостало цивилно становништво хрватске националности, пропустио да спречи незаконита поступања и казни починиоце допустивши наставак тих радњи пристајући на последице противправних радњи“, наводи се у саопштењу Тужилаштва.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Русија или ЕУ. Који курс ће Србија изабрати после формирања владе?
Том приликом је, како се даље каже, убијено најмање 37 особа у Саборском и ближој околини порушене су и спаљене породичне куће и привредни објекти (укупно 1.171), а оштећени су и срушени сви инфраструктурни и друштвени објекти на том подручју, пренео је Танјуг.

Танјуг

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *