Си Ђинпинг је најавио намеру да настави да шири свеобухватну практичну сарадњу Кине и Русије

0

Председник Кине Си Ђинпинг (Фото: Јутјуб)

Си Ђинпинг је најавио намеру да настави да шири свеобухватну практичну сарадњу Кине и Русије.

Кинески председник Си Ђинпинг изјавио је у среду да је спреман да сарађује са руским председником Владимиром Путином како би искористио прилику поводом 75. годишњице дипломатских односа како би се даље проширила свеобухватна практична сарадња.

Прочитајте још:  Украјински снајперисти намерно убијали цивиле по Артјомовску
Он је то изјавио у честитки упућеној В. Путину поводом 75 година од успостављања дипломатских односа између две земље.

Кина и Русија – највеће светске земље и кључна тржишта у развоју – су једна другој највећи суседи, рекао је Си Ђинпинг.

Од успостављања дипломатских односа пре 75 година, стране су стално унапређивале квалитет веза, полазећи од фундаменталних интереса две земље и два народа и ослањајући се на историјско искуство, додао је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Ово су следећа три удара глобалиста на човечанство, хаос бар до 2026!
Према његовим речима, снажни добросуседски односи, свеобухватна стратешка координација и обострано корисна сарадња постали су најзначајније одлике кинеско-руских односа.

Напоменуо је да су, посебно, од почетка нове ере, под стратешким вођством лидера две земље иу контексту дубоких промена незабележених у једном веку, странке наставиле да продубљују политичко међусобно поверење, оствариле значајне резултира практичном сарадњом, а пријатељство генерација дубоко је продрло у срца људи, дајући важан допринос унапређењу благостања два народа и промовисању равноправног и уређеног мултиполарног света и инклузивне економске глобализације која користи свима.

Прочитајте још:  "Време је да кијевски режим напусти илузије о враћању ослобођених територија"
Си Ђинпинг је рекао да високо цени развој кинеско-руских односа и да је спреман, заједно са В. Путином, да искористи прилику поводом 75. годишњице успостављања дипломатских односа, чврсто се држи правца билатералних веза, континуирано проширују свеобухватну практичну сарадњу, и заједнички промовишу квалитетан развој и модернизацију две земље, како би дали нови допринос у обезбеђивању мира и стабилности на планети и помогли у изградњи заједнице заједничке судбине човечанства.

У поруци шефу кинеске државе, В. Путин је изразио најискреније честитке поводом годишњице односа.

Према његовим речима, пре три четврт века његова земља је прва у свету признала Народну Републику Кину и са њом брзо успоставила блиске односе сарадње.

Блиске и обострано корисне везе Русије и Кине успешно су издржале тест времена, додао је руски председник.

Руски лидер је рекао да су тренутно руско-кинески односи достигли највиши ниво у историји. Странке промовишу активну сарадњу у политици, економији и трговини, науци и технологији, као иу другим областима, ефикасно сарађују у међународним и регионалним пословима и заједно раде на изградњи праведног мултиполарног светског поретка.

В. Путин је такође изразио уверење да ће обе стране у потпуности применити консензус постигнут током његових састанака са председником Си Ђинпингом, додатно ојачати руско-кинеске односе свеобухватног партнерства и стратешке интеракције у новој ери и помоћи у одржавању безбедности и стабилности у Евроазијски регион континента и широм света. 

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *