Србија не жели нуклеарне електране

1

Србија не жели нуклеарне електране.

Према извештају Европске агенције за животну средину, скоро 70 одсто електричне енергије у Србији производи се из термоелектрана на угаљ, што је, како се процењује, довело до 15.000 смртних случајева у вези са загађењем само у 2021. години.

Прочитајте још:  О најскупљој шупи без струје, заштићеној директорки и њеној десно-левој руци, у Kикинди in the Middle of Nowhere
С обзиром да је рок за транзицију угља у ЕУ постављен на 2050. годину, српски званичници сада разматрају укидање дугогодишње забране изградње нуклеарних електрана у тој балканској земљи.

Министарство рударства Србије започело је крајем августа јавне консултације о предложеним изменама енергетског законодавства земље, које укључују укидање мораторијума на нуклеарну енергију.

Прелазак на нуклеарну енергију биће дуг и скуп процес, а владина студија каже да конзервативне процене говоре да ће вероватно требати и до две деценије да се ново нуклеарно постројење покрене и покрене.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Прочитајте још:  Данас је Свети Јован Златоусти: Kњигу у руке али конац никако!
Председник Србије Александар Вучић остаје снажан присталица транзиције на нуклеарну енергију и често наводи оптерећење постојеће електроенергетске мреже због увођења нових технологија.

С обзиром на то да се ближи време вештачке интелигенције, с обзиром на то да овде треба да имамо 90-95 одсто електричних возила… потрошња електричне енергије ће се значајно повећати“, рекао је Вучић за АФП, напомињући да ће прелазак на нуклеарне изворе енергије бити пресудан. . „У супротном нећемо имати довољно струје“, тврди он.

Анкета, коју је објавио српски тхинк танк Тирд Вај, показала је да се трећина испитаника и даље противи нуклеарној енергији, док је отприлике исти број подржава, а остали су углавном неодлучни.

Прочитајте још:  ИЗГУБИО БИТKУ СА KОРОНОМ: Преминуо Бранко Стефановић, отац министра Небојше Стефановића
Студија је такође показала да се 64 одсто испитаника сложило да Србија треба постепено да укине употребу угља.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Србија не жели нуклеарне електране

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *