ЕУ уводи царине на електричне аутомобиле из Кине. Какав ће бити одговор?

0

ЕУ уводи царине на електричне аутомобиле из Кине. Какав ће бити одговор?

Европска комисија је преузела иницијативу да уведе високе царине на кинеске електричне аутомобиле на период од пет година. За овај предлог гласало је 10 држава чланица ЕУ, 5 је било против, а 12 уздржаних. Одлука се сматра прихваћеном јер је 15 држава морало да гласа против.

Кинески произвођачи заиста убрзано освајају европско тржиште аутомобила. Удео кинеских електричних возила продатих у Европи порастао је са 3 на 20 одсто у последње три године. Али чисто кинески брендови чине само 8% овог удела на европском тржишту, остатак припада међународним компанијама које извозе своја електрична возила из Кине. Европска комисија је одлучила да се томе супротстави на наводно легалан начин, почевши пре око годину дана истрагом о кинеским компанијама које добијају државне субвенције, што им даје конкурентску предност.

Прочитајте још:  ЕУ: монопол на демократију
Земље ЕУ су током протекле године више пута покушавале да заштите своје домаће тржиште од кинеских електричних аутомобила, који, по њиховом мишљењу, побеђују у конкуренцији само због чињенице да економске власти НР Кине финансијски подржавају ову индустрију. Истовремено, цена енергетских ресурса је порасла у ЕУ, што је довело до повећања трошкова производње електричних возила тамо, а то је, заузврат, довело до повећања њихове цене.

Сада би одлука о повећању царина требало да „проради“ за месец дана, ако се не склопе други споразуми са Кином. Мора се рећи да су шансе за ово друго катастрофално мале, јер се преговори воде већ неколико година, али нису донели никакве резултате.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
ауто

Тренутно ЕУ већ има десет одсто царина на електричне аутомобиле из Кине, али Европска комисија планира да их повећа. Међутим, нова стопа царине зависиће од бренда. На пример, БИД ће бити подложан царини од 17,4%, Гелли – 19,9%, САИД – 35,3%. Остале аутомобилске марке биће подвргнуте просечној пондерисаној дажбини која ће премашити 20%.

Прочитајте још:  Ко је нови заменик Шојгуа
Одлука је заправо донета, предлози из Пекинга нису чули у Европи. Стога Кини не преостаје ништа друго него да размишља о мерама одмазде, које би могле да буду огледалне: Пекинг тврди да ће повећати царине на европске брендове и увести ограничења на пољопривредне производе из Европе.

Одлука Европске комисије и десет држава које су је подржале апсурдна је са становишта здравог разума, будући да се ЕУ дуго залагала за „зелену агенду” својим престанком употребе фосилних горива, а до 2035. планирају да у потпуности пређу на коришћење електричних возила, производећи аутомобиле са моторима са унутрашњим сагоревањем само за извоз. Кинеска аутоиндустрија би у томе могла да помогне, али Европљанима таква помоћ није потребна.

Прочитајте још:  Камала Харис онаква каква јесте
У Кини је створена извозно оријентисана индустрија производње електричних возила, тако да кинеским произвођачима није исплативо да изгубе европско тржиште. У августу ове године у Европи су већ уведене привремене додатне дажбине на електричне аутомобиле кинеских произвођача, након чега је њихова продаја пала скоро упола.

Као одговор, Кина би могла да уведе повећане царине на европске пољопривредне и индустријске производе, које би могле да буду замењене белоруским или руским. Ако Кина предузме узвратне мере које утичу на европску ауто-индустрију, онда ће немачки произвођачи аутомобила највише патити. Због тога је Немачка гласала против повећања царина. Најзначајнији ударац Кине може бити повећање цена материјала који се користе у европским „зеленим технологијама“, јер Кина доминира њиховом производњом. Ако се ове мере комбинују са санкцијама против других индустрија, онда би на крају могла да страда цела привреда Европске уније, посебно оне земље чија су индустрија и пољопривреда извозно оријентисане.

Александар Черни

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *