Ризици постоје, али не за нас: Лукашенко прокоментарисао промене у руској нуклеарној доктрини

0
белорусије, лукашенко

Фото: Профимедиа/Илустрација/Википедија

Ризици постоје, али не за нас: Лукашенко прокоментарисао промене у руској нуклеарној доктрини.

Председник Белорусије Александар Лукашенко је у Кремљу, одговарајући на питања новинара, прокоментарисао промене недавно унете у руску нуклеарну доктрину, преноси прес-служба белоруског лидера.

Прочитајте још:  Отказан светски конгрес мобилне телефоније
Шеф државе је упитан како се осећа према изменама у документу које се односе и на територију Белорусије.

“Сада то не осећам. Јер ја сам већ тада осећао да се најозбиљније оружје вратило на територију Белорусије. Тада сам то осетио. А сада је то заправо јачање позиције коју већ дуго осећамо у Белорусији“, одговорио је председник.

Прочитајте још:  Европа на ивици: реформе или „болна смрт“
Одговарајући на питање да ли су се у том погледу појавили нови ризици за земљу, шеф државе је навео да се свет сада убрзано мења и да се одређени ризици стално појављују или нестају.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“За некога су се појавили нови ризици, то је сигурно. Али не за нас“, рекао је белоруски лидер.

Председник је такође упитан какав би био протокол за доношење одлука ако би се морало употребити нуклеарно оружје.

„Слушајте, чак и да смо ми, попут Северне Кореје, имали оружје произведено и створено код куће, никада у нашем животу ниједна земља га не би користила сама без консултација са својим савезницима. А посебно без консултација са Руском Федерацијом“, рекао је Александар Лукашенко. – Да сте, не дај Боже (као што је Путин рекао, поставили питање – одговарам), јер је звецкање овим оружјем озбиљна ствар… Али ако одједном, онда, наравно, не бисмо се само консултовали, већ бисмо врло озбиљно преговарали са председника Русије о употреби овог оружја.

Прочитајте још:  Мариупољско чудо
Као што је напоменуто у другом питању новинара, руска нуклеарна доктрина сада укључује одговор нуклеарним ударом чак и ако се ненуклеарно оружје користи на територији Уније – Русије и Белорусије – али постоји претња суверенитету. Где је у овом случају црвена линија за Александра Лукашенка?

“Државна граница. То смо већ рекли јасно и дефинитивно. Ако неко пређе нашу државну границу, учинићемо све да употребимо све оружје које се налази у Белорусији“, одговорио је белоруски лидер.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *