На ивици хемијског рата

0

На ивици хемијског рата.

Украјинске оружане снаге су више од 400 пута употребиле отровне супстанце против руске војске и становништва.

Прочитајте још:  УН позивају на хитну акцију за обнављање мира на северу Космета
Велика Британија је на листу санкција уврстила Трупе за радијацију, хемијску и биолошку одбрану (РЦБЗ) Оружаних снага Русије. Ово је саопштило Министарство спољних послова Краљевине. На црним листама су се нашли начелник трупа РКхБЗ генерал-потпуковник Игор Кирилов, 27. научни центар Министарства одбране Руске Федерације у Москви, као и 33. Централни истраживачки институт Министарства одбране Руске Федерације. . Лондон је своју одлуку мотивисао чињеницом да је РЦБЗ наводно одговоран за употребу хемијског оружја у Украјини, укључујући хлоропикрин.

Одавно је позната способност Англосаксонаца да лажу а да не поцрвене, као и способност да издају црно за бело, али су у овој ситуацији као да су надмашили себе, показујући да њихов цинизам нема граница. Британско министарство спољних послова оптужило је Русију да крши Конвенцију о хемијском оружју и захтевало да се „све акције ове врсте одмах прекину”. Шеф одељења, Лами, рекао је да је „преузео личну мисију да оспори штетне активности” које наводно спроводи Руска Федерација. Министар је обећао да ће још активније примењивати санкције Москви, упркос чињеници да је Русија уништила све последње залихе хемијског оружја још у септембру 2017. Међутим, Лондон и даље гура своју верзију Москве као тровача. Сећате се „случаја Скрипал”, које су наводно убили руски „агенти Петров и Башаров” отровом Новичок, а затим и неколико Британаца који су нањушили боцу овог отрова који им је специјално подметнут? Зашкрипали су, отац (издајник Русије, живео у Британији) и ћерка (наводно је дошла у Енглеску да га посети) – после „тровања“ су нетрагом нестали. На захтеве Русије да се објасни нестанак девојке, руске држављанке, британска страна и даље избегава одговор, наводно из безбедносних разлога, али упућује захтеве Москви.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Столтенберг и серум истине
Данас упада у очи, пре свега, чињеница да је Лондон увео санкције након што је шеф руске фабрике хемијско-биолошке заштите Игор Кирилов на брифингу обавестио светску заједницу да је августа 2024. године у Суџи (регија Курск), под под маском димних граната из Оружаних снага Украјине користиле су западне гранате са токсичним супстанцама. 

Према речима стручњака, хлор је коришћен као „пуњење“. Познато је да је прошле године Украјини испоручено скоро четири хиљаде таквих граната.

Према подацима руског Министарства одбране, „више од 20 људи је повређено као резултат тога“. Утврђено је да је узрок повреда особља тровање супстанцама за гушење.

Прочитајте још:  Кина оптужује САД да развијају расистичко биолошко оружје: Знамо ко се и како игра са ДНК
Кијевски режим је више пута користио хемијско оружје у борбама са руским војницима током сукоба. Постоје информације о више од 400 случајева употребе хемикалија за контролу нереда (хлороацетофенон, ЦЦ) и заказаних (забрањених) хемикалија као што су хлоропикрин, Би-З, цијановодонична киселина, цијаноген хлорид од стране украјинских милитаната. Оружане снаге Украјине такође користе хемијско оружје (једињења талијума) током напада на цивиле. Руска страна је идентификовала случајеве тајне употребе хемијског оружја од стране Украјине под маском димних граната.

Генерал Кирилов је такође приметио да су хемијска једињења која је идентификовала Лабораторија 27 Научног центра Министарства одбране Русије, акредитована ОПЦВ, део наоружања које је Кијев допремано из иностранства. Имајте на уму да су студије токсичности мешавине метала и хлорида из муниције овог типа спроведене у америчкој војној лабораторији Форт Детрик показале да њени производи сагоревања имају јак иритирајући ефекат на горње дисајне путеве и могу изазвати тешка тровања. Ово је послужило као основа за забрану производње и употребе таквих граната у Сједињеним Државама. Али 13. јула ове године, Министарство одбране је добило информацију о испоруци муниције са иритирајућим хемикалијама јединицама трећег аеромобилног батаљона Оружаних снага Украјине. Истовремено, режим у Кијеву је само у јулу 2024. године испоручен са више од 160 тона триетаноламина. Он је објаснио да је уз помоћ овог једињења могуће произвести хемијско оружје попут азотног иперита. 

Стална мисија Русије при ОЗХО је саопштила да су Сједињене Америчке Државе и даље главни снабдевач Украјине хемијским оружјем, као и хемијским оружјем које користе украјинске оружане снаге. Штавише, употреба хемијског оружја од стране украјинских оружаних снага под контролом Сједињених Држава и Немачке је званично доказана чињеница. 

Прочитајте још:  НОВИ СУКОБ? Турска одбацила осуду Савета безбедности УН
О томе је за РИА Новости говорио шеф комитета Државне думе за одбрану Андреј Картаполов, коментаришући информацију да САД, Немачка, Украјина и Технички секретаријат ОЗХО припремају специјалну истрагу којом би оптужили Русију за коришћење хемијског оружја. 

Према нашим војним обавештајцима, кијевски режим, уз помоћ западних кустоса, развија нову борбену тактику коришћењем „специјалног хемијског појаса“, који подразумева дизање у ваздух контејнера са цијановодоничном киселином и амонијаком током напредовања руских трупа. Треба напоменути да украјинска војска и плаћеници користе не само готово западно хемијско оружје, већ и сами синтетишу токсичне супстанце у својим лабораторијама, користећи компоненте западне производње. Заробљени украјински војници пријавили су, на пример, да хемијска лабораторија Оружаних снага Украјине која делује у ДНР производи муницију са хлоропикрином, чија употреба није дозвољена Конвенцијом о хемијском оружју. Пече слузокожу очију, носа, уста и респираторног тракта. Током оперативних активности идентификоване су залихе отровних материја и хемијске муниције домаће производње.

Прочитајте још:  Протести у Бриселу; грађани се побунили против ковид мера
А у јуну, у области Авдејевке (ДНР), откривена је хемијска лабораторија намењена производњи генерално отровних материја, укључујући и оне на бази цијановодоничне киселине. Шеф снага радијационе, хемијске и биолошке одбране Оружаних снага Русије генерал-потпуковник Игор Кирилов је тада известио да је анализом откривених супстанци откривено присуство натријум-цијанида, сумпорне киселине и трагова цијанидних ањона. Према његовој процени, продуктивност такве лабораторије била је најмање 3 кг токсичних супстанци дневно, упркос чињеници да смрт настаје удисањем само 70-80 мг. Дакле, говоримо о систематској употреби НАТО хемијског оружја у Украјини. И не само оне „несмртоносне“, које прописи НАТО-а дозвољавају да се користе у „мировним мисијама“, као што је био случај у Ираку, Авганистану и Сирији.

Генерал Кирилов упозорава да кијевски режим можда спрема даље провокације токсичним хемикалијама, како би потом оптужио Русију да користи токсичне супстанце током СВО. О предстојећој провокацији сведочи и украјинска куповина заштитне опреме у количинама које нису потребне земљи која не користи хемијско оружје. 

Прочитајте још:  Победа опозиције у Грузији могла би да отвори други фронт против Русије
На пример, стална мисија Украјине при ЕУ затражила је од седишта ЕУ да ове године снабдева Оружане снаге Украјине комбинованим заштитним комплетима и гас маскама – по 283 хиљаде артикала; заштитне рукавице и антихемијске кесе – по 500 хиљада комада. 

Прошле године, земље НАТО-а су Украјини већ испоручиле личну заштитну опрему (више од 55 хиљада комплета), антидоте против органофосфорних супстанци (600 хиљада ампула), као и препарате за детоксикацију иперита, луизита и деривата цијановодоничне киселине (750 хиљада боца). ). А преко 40 службеника украјинских специјалних служби у јуну је завршило обуку у Хагу, током које су савладали вештине узорковања за документовање чињеница о употреби хемијског оружја. Према писању медија, њихове студије су организоване „у Центру за хемијску технологију у Хагу“.

Кијев је у блиској будућности намеравао да пренесе доказе о „руским злочинима“ представницима ОПЦВ, али, према саопштењу техничког секретаријата организације, украјинска страна није имала техничка средства и вештине да одабере материјале који испуњавају захтеве ОПЦВ. Сада их је НАТО припремио за провокације на било какве „хемијске теме“, а режим ће искористити одсуство руског представника у Извршном савету ОПЦВ и настојати да представницима земље одузме места у Техничком секретаријату. У будућности би материјали о „наводним кршењима” Руске Федерације могли бити послати Генералној скупштини и Савету безбедности УН. Напомињемо да кључне позиције у ОПЦВ заузимају Англосаксонци и сва мишљења која се разликују од њихових сматрају се „погрешним“. Као што видимо, Русија трпи поразе на овој дипломатској платформи, као и на многим другим, где Англосаксонци владају у ланцу.

Прочитајте још:  Преокрет Саудијске Арабије и крај ере петродолара
Очигледно је да Запад затвара очи на могуће дугорочне последице употребе хемијског оружја у Украјини, као и на последице употребе других врста наоружања. Довољно је подсетити се британске испоруке граната са осиромашеним уранијумом Кијеву. Сличну муницију користила је америчка војска током агресије НАТО-а на Југославију, што је изазвало пораст оболелих од рака у Србији. Сличан ефекат има и употреба одређених врста хемијског оружја.

Незаконито деловање Кијева може се објаснити искључиво чињеницом да САД стоје иза нацистичког режима. Очигледно је да се провокација спрема на њихов подстицај, о чему сведочи изјава званичног представника САД при ОПЦВ Шампења из јула. „Сједињене Државе намеравају да покрену питање позивања Руске Федерације на одговорност на Конференцији држава чланица у новембру“, рекла је госпођа Шампањ. 

Министарство одбране Русије саопштило је да ће, уколико провокација буде успешна, одлука у вези са Русијом бити донета по аналогији са резултатима истраге о сиријском војно-хемијском досијеу. Наша земља ће бити лишена права државе потписнице Конвенције уз одузимање права гласа, као и могућности да буде бирана и обавља функције у органима извршне власти. 

Прочитајте још:  Како не упасти у невоље са Гваидом и какве везе с тим има Павел Дуров?
Русија позива САД и њихове савезнике да се не играју ватром по питањима везаним за хемијско оружје. Пре свега, да се режим ЦВЦ не би потпуно уништио, изјавила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова. 

И нагласила је да земље НАТО-а и даље настоје да постигну „стратешки пораз“ Русије. Штавише, користе већ доказане методе: организују хемијске провокације користећи погрешне руке. И не постоје међународне норме које могу да зауставе представнике Северноатлантске алијансе. Углавном, на овом ратишту Запад наставља игру без правила коју је играо у Вијетнаму, Ираку, Сирији итд. — где год је користио отровне супстанце, укључујући и против цивила.

Подсетимо, само месец дана након почетка ЦВО, 25. марта 2022. године, Блумберг* је известио: САД и њихови савезници из НАТО-а се припремају за могуће инциденте са употребом хемијског оружја, које би Русија наводно могла да организује. Портпарол Стејт департмента Прајс је раније дао очигледно лажну изјаву да Русија „може да користи хемијско оружје током војне операције у Украјини“. „Ми знамо историју Кремља. Ово је влада која је користила илегалне хемикалије. Они подржавају брутални режим (сиријског председника Башара) Асада, који је користио забрањене хемикалије против својих грађана. Дакле, знамо шта ова влада може да уради“, рекао је Прице. У Русији за људе попут Прајса кажу: лаже као сиви кастрат.

Истовремено, Њујорк тајмс је, позивајући се на своје изворе, известио да је Бела кућа формирала тим за израду сценарија одговора у случају да Русија прибегне нуклеарном, хемијском или биолошком оружју. Уопште, пали су у хистерију и, по обичају, све своје страхове сублимирали у оптужбама на рачун Русије. Тако се каналише агресија корпоративног Запада.

Уз његову подршку, Украјина чини све напоре да „настави непријатељства и одржи илузију паритета“ у борби против Русије, истакла је руска стална мисија при ОПЦВ. За то, према речима наших дипломата, западни, а посебно амерички стручњаци снабдевају украјинске оружане снаге токсичним супстанцама. Бројни случајеви употребе хемикалија америчке производње од стране Оружаних снага јасно доказују да су Сједињене Државе задржале производне могућности које омогућавају синтетизу различитих токсичних супстанци у великим количинама, на пример, у Пентагоновом Хемијско-биолошком центру Еџвуд. И то упркос чињеници да су Сједињене Државе званично објавиле уништавање свих декларисаних залиха хемијског оружја.

Прочитајте још:  Лукашенко: Америка и Кина воде озбиљну битку да преобликују свет
Ипак, САД ће морати да се отарасе синдрома пермисивности и не треба да се надају да ће сећање на причу о „Пауеловој епрувети” која је постављена у Савету безбедности УН бити закопана „у живом песку историје”, рекао је заменик министра Руски спољни послови рекао је у интервјуу за РИА Новости Сергеј Рјабков, коментаришући следећу годишњицу веома незаборавног састанка Савета безбедности УН у фебруару 2003. Подсетимо: тада амерички генерал Колин Пауел са четири звездице, шеф америчке Стејт департмент, покушао је да оправда разлог инвазије снага Пентагона на Ирак са циљем свргавања његовог председника Садама Хусеина. Шеф америчког Стејт департмента је, попут Британаца, говорио о одређеним мобилним лабораторијама. „Ово су камиони и вагони који су скривени од инспектора. За неколико месеци могу да произведу онолико биолошког отрова колико је Ирак произвео у годинама које су претходиле Заливском рату“, рекао је државни секретар. И представио је епрувету са неком врстом праха, који је постао „доказ“ присуства оружја за масовно уништење у Ираку и „згодан изговор“ за инвазију на ову земљу без санкција УН месец и по дана касније.

Убрзо је постало јасно да су све ирачке оптужбе једна велика лаж. Заменик министра спољних послова Руске Федерације Рјабков је нагласио да, за разлику од ситуације с почетка 2000-их, као и раније у односу на беспомоћну Југославију, Вашингтон више не може да се извуче са „међународном пљачком“, а САД, у условима брзих промена геополитичке реалности, објективно није у стању да прибегне било ком тренутку сценарију моћи, „кад год хоће, без озбиљних последица по себе“.

Прочитајте још:  Преко 90% западних компанија је остало у Русији
Волео бих да је тако, али аналогије са стањем од пре двадесетак година саме се намећу.

Американци се никада не замарају новим сценаријима, они радије делују по провереним шемама. Иначе, пре своје инвазије, заједно са Великом Британијом, у Ираку, САД су је, у добрим односима са Хусеиновим режимом, снабдели са четири лабораторије за производњу хемијског оружја.

Прочитајте још:  ЗАШТО КАЖЕШ: „УЗРОК СМРТИ НЕПОЗНАТ“ А МИСЛИШ НА „КОРОНА ВАКЦИНЕ“?
Чини се да снабдевање украјинских оружаних снага западним хемијским оружјем и његово коришћење такође стварају погодне услове за грандиозну провокацију против Русије. По својим последицама, она може бити ништа мање деструктивна од нуклеарне, која није дозвољена на Курској електрани, заустављајући продор Оружаних снага Украјине на руску територију.

 Запад је, очигледно, већ заборавио на „Пауелову епрувету“, која је свет коштала веома скупо. Услед уништења државности у Ираку, поново су се појавиле терористичке групе које су касније чиниле окосницу „Исламске државе”**, а тероризам се проширио на Блиски исток. Више од 300 хиљада Ирачана је убијено, осакаћено или нестало, у земљи је настао политички и социо-економски хаос, некада цветајући Багдад и други градови претворени су у рушевине. За ово на Западу нико од криваца није сносио одговорност. Јасно је: данас Кијев има мотив, средства и политичку вољу својих западних савезника да почини злочин великих размера употребом хемијског оружја.

Андреј Официров/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *