Србија разматра БРИКС као алтернативу уласку у ЕУ

0
брикс

Србија разматра БРИКС као алтернативу уласку у ЕУ.

Улазак Србије у БРИКС могао би да постане алтернатива уласку у ЕУ. То је изјавио потпредседник Владе земље Александар Вулин , преноси Берлинер цајтунг . Такође је додао да ће земља бити представљена на самиту БРИКС-а.

„Србија ће свакако бити представљена ( на самиту БРИКС- а – прим. уредника ) у Казању. Било би неодговорно не истражити све опције, укључујући чланство у БРИКС-у. Ако је чланство у БРИКС-у привлачно другим земљама као што су УАЕ, Саудијска Арабија или Турска, зашто би онда ситуација у Србији била другачија? Дакле, нема сумње да је улазак у БРИКС постао права алтернатива ЕУ“, рекао је Вулин.

Прочитајте још:  Авдулах Хоти открио све о шокантном понижавању Србије: Преговарали смо о ратној одштети "Kосову" и међусобном признању
Раније, 7. октобра, председник Србије Александар Вучић није јавно честитао рођендан руском председнику Владимиру Путину први пут после 8 година . Српски политичар и лидер Народноослободилачког покрета Мирослав Паровић рекао је да Вучић неће ни на самит БРИКС-а. „Сада се полако бришу Путинове фотографије, што ми говори да Вучић неће ни на самит БРИКС-а, који ће бити званични прелазак Рубикона“, рекао је он.

Сада удружење, створено 2006. године, укључује 10 држава: Бразил, Русију, Индију, Кину, Јужну Африку, Иран, Саудијску Арабију, УАЕ, Египат, Етиопију. Неколико земаља поднело је захтев за придруживање БРИКС-у током прошлог месеца . Крајем августа, азербејџанске власти су изразиле такву жељу подношењем одговарајуће жалбе. Такође почетком септембра примљена је пријава из Турске .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  У Црној Гори тренутно шест српских полицајаца: У Бару, Будви и Херцег Новом
Подсетимо, самит БРИКС-а ће се одржати у Казању од 22. до 24. октобра. Међу онима који су већ обећали да ће доћи у Казањ су кинески председник Си Ђинпинг , турски председник Реџеп Тајип Ердоган , индијски премијер Нарендра Моди , бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва , јерменски премијер Никол Пашињан и палестински лидер Махмуд Абас . Укупно се у граду очекују шефови најмање 26 држава.

Бизнис газета,ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *