Драговић: Изборни систем ствара посланике који служе партијама, а не грађанима

0
драговић

Никола Драговић

Председник Извршног одбора Народне странке, Никола Драговић, изјавио је да актуелни изборни систем у Србији не доноси корист грађанима, већ подстиче да посланици буду више послушни партијским лидерима него грађанима који су их изабрали.

„Понашање појединих посланика као да су естрадне звезде, а не чланови високог законодавног тела Србије, последица је чињенице да они не одговарају својим бирачима. Изабрани са партијских листа, уместо да подносе рачуне грађанима, они су одговорни искључиво партијском шефу“, рекао је Драговић.

Он је указао да је почетак редовног јесењег заседања Скупштине Србије обележила расправа о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о рударству и геолошким истраживањима, којим је предвиђена забрана копања литијума и бора. „Иако је ова тема изузетно значајна, само скупштинско заседање изгледало је као ријалити шоу на јефтиним телевизијама“, оценио је Драговић.

Драговић је такође нагласио да би промена изборног система значајно утицала на понашање посланика и њихову одговорност према грађанима.

„Увођење персонализованог пропорционалног гласања омогућило би да грађани знају ко су њихови представници и шта они раде, док би оцена њиховог рада зависила од бирача, а не од партијских лидера,“ истакао је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Да би народни посланици заиста били представници грађана, а не представници својих партијских шефова и руководстава, неопходно је променити изборни систем“, закључио је Драговић.

Овакве измене, према њему, биле би кључне за враћање истинске политичке одговорности и за заустављање негативних појава у раду парламента.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *