Гајић: Чиста вода у Мачви није заменљива за новац од рудника литијума

0
гајић

Владимир Гајић

Председник Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да су резерве подземне чисте воде у Мачви национални ресурс који није заменљив за новац, а поготово не може бити замена за потребу Европљана да се возе електричним аутомобилима.

„Јасно је да нема никаквих изгледа да било ко може да гарантује да неће доћи до акцидената који би угрозили подземне резерве чисте воде у Мачви ако би код Лознице био отворен рудник литијума“, рекао је Гајић за руски портал „О Србији на руском“ (RuSerbia.com).

Гајић је додао да је Скупштина Србије пропустила историјску прилику да забрани експлоатацију литијума и бора у Србији, и да је очекивано гласање већине у парламенту којим је одбијен предлог закона који је поднела опозиција.

„Верујем да ће када за то дође време, Студија о процени утицаја на животну средину, коју ће наручити Рио Тинто, бити одбијена и на тај начин ће се на тај пројекат ставити тачка“, рекао је лидер Народне странке.

Гајић је навео да је јасно да је притисак на Србију у овој ствари огроман, пре свега из Немачке због њихове аутомобилске индустрије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„На Србији је да се одбрани од колонизације. Да ли Србија за то има воље и снаге, то је посебно питање“, рекао је Гајић.

Гајић је истакао да је Народна странка евроскептична, и навео три кључна разлога за такав став.

„Први је политика ЕУ према косовском питању. Други је европска русофобија која нас доводи до ивице нуклеарне ескалације. Трећи је питање литијума које може трајно да нанесе непоправљиву штету по животну средину у Србији“, рекао је Гајић.

Прочитајте још:  Ана Брнабић у Берлину: Копање литијума национални интерес

„Зато ми верујемо да би Србија требало да замрзне свој пут у ЕУ, да остане војно неутрална, да буде савезник са Русијом и да крене на пут ка БРИКС-у“, закључио је Гајић.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *