Иранска нуклеарна технологија као безбедносни фактор на Блиском истоку

0

Иранска нуклеарна технологија као безбедносни фактор на Блиском истоку.

Колапс нуклеарног споразума ограничио је способност ИАЕА да надгледа нуклеарне активности Ирана.

Прочитајте још:  УЖИВО Иран лансирао десетине дронова камиказа ка Израелу, огласио се Нетанјаху (ВИДЕО)
Пре извесног времена група од 39 иранских парламентараца послала је званично писмо иранском Врховном савету за националну безбедност са захтевом да се преиспита доктрина националне одбране и дозволи развој нуклеарног оружја. Ово је изјавио иницијатор жалбе посланик Хасанали Екхлаки Амири, преноси ИСНА Њуз .

„Данас ни једна међународна организација, па чак ни европске и америчке државе не могу да контролишу ционистички режим, тако да овај лажни режим чини било какве злочине. На основу тога, 39 парламентараца је написало писмо Врховном савету за националну безбедност и потписало га, позивајући савет да размотри одбрамбену доктрину Исламске Републике Иран“, рекао је посланик.

Други ирански парламентарац, Мохамед Реза Сабагјан Бафги, објаснио је ову иницијативу претњом Израела да ће ударити иранска нуклеарна и нафтна постројења.

Прочитајте још:  САД разматрају тајну операцију против Ирана
Одбрамбена доктрина Ирана, како је наведено у фетви врховног вође Исламске Републике, ајатолаха Алија Хамнеија, забрањује стварање нуклеарног оружја, пошто је њихова производња супротна исламу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Иран је ближи него икад развоју нуклеарног оружја након америчког повлачења из нуклеарног споразума 2018. године, објавио је Вашингтон пост  позивајући се на поверљиве изворе и документе.

Извори ВП-а тврде да Техеран сада има довољно резерви обогаћеног уранијума за најмање три атомске бомбе, чије би стварање могло да траје од неколико дана до неколико недеља. За стварање нуклеарне бојеве главе за пројектил, наводно би могле бити потребне две или више година.

Говорећи под условом анонимности, званичници Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), као и бивши и садашњи чланови америчке и европске обавештајне заједнице, рекли су листу да Иран акумулира неопходна средства за стварање атомског оружја без предузимања превише очигледних корака у овом правцу.

Међутим, према документима које је прегледао ВП, производња обогаћеног уранијума у ​​земљи се одвија рекордном брзином, а њене укупне резерве нуклеарног горива настављају да расту. Истовремено, публикација наглашава да је непознато да ли ће Иран на крају одлучити да створи нуклеарну бомбу.

Прочитајте још:  Лукашенко: Купићемо сву војну технику која буде коришћена на вежбама у Белорусији
Према изворима ВП , колапс нуклеарног споразума оштро је ограничио способност ИАЕА да надгледа нуклеарне активности Ирана и истражује информације о тајном развоју нуклеарног оружја. Амерички званичник близак агенцији приметио је да је сада мање вероватно да ће ИАЕА открити потенцијални пробој у развоју иранског атомског оружја. Он је сугерисао да би успех Техерана у стварању нуклеарног оружја могао да доведе до озбиљних последица – од трке у наоружању на Блиском истоку до директног оружаног сукоба између Ирана и Израела, који би се на крају могао проширити на цео регион. Према речима званичника, Иран „хода по ивици“ (плешу до ивице).

„Протеклих 15 година најважнији трагови о иранском нуклеарном програму лежали су дубоко под земљом, у постројењу изграђеном унутар планине на ивици иранске Велике слане пустиње. Локација, позната као Фордо, је строго чувано унутрашње светилиште иранског нуклеарног комплекса и често одредиште међународних инспектора чије посете имају за циљ да осигурају да Иран не покуша да направи нуклеарне бомбе.

Последња посета инспектора [ИАЕА] у фебруару [2024.] произвела је уобичајене матрице очитавања и мерења, изложене клиничким језиком извештаја нуклеарног посматрача УН . Али у сувопарној прози документа било је назнака алармантних промена.

У коморама фабрике, које су престале да производе обогаћени уранијум у складу са нуклеарним споразумом из 2015. године, инспектори сада виде махниту активност: инсталирану нову опрему, обогаћени уранијум који се производи све бржим темпом и проширење које би ускоро могло да удвостручи производњу фабрике. Што је још алармантније, Фордо је појачавао производњу опаснијег облика нуклеарног горива — облика високо обогаћеног уранијума који је био испод нивоа оружја. У међувремену, ирански званичници задужени за електрану почели су отворено да говоре о постизању „одвраћања“, сугеришући да Техеран сада има шта је потребно да направи бомбу ако то жели“, пише ВП.

Прочитајте још:  Иранске власти увеле санкције Сједињеним Државама
Према документима ИАЕА које цитира ВП, шест година након што су се САД повукле из нуклеарног споразума, Иран је успео да заобиђе сва ограничења споразума о количини обогаћеног уранијума коју је смео да поседује. Високи европски дипломата рекао је листу да се Техеран „осећа веома пријатно“ у конфронтацији са Западом, делимично захваљујући подршци Русије.

У септембру 2002. Техеран је, према аналитичарима ИМЕМО-а, најавио планове за развој нуклеарне енергије и почетак рада у различитим областима нуклеарне технологије. Као члан Споразума о неширењу нуклеарног оружја (НПТ) иу складу са Споразумом о заштитним мерама ИНФЦИРЦ/214, који је ступио на снагу 15. маја 1974, Иран је обавестио ИАЕА о свом програму обогаћивања уранијума почетком 2003. године. Саопштено је да је завршена изградња експерименталног постројења за обогаћивање горива (ЕФЕП) у Натанцу и изградња индустријског постројења за обогаћивање уранијума, названог постројење за обогаћивање горива (ФЕП). У мају исте године Иран је обавестио ИАЕА о својој намери да изгради истраживачки реактор тешке воде ИР-40 у Ераку. Године 2002. ИАЕА је постала свесна да је Иран 1991. године примио од неименоване земље која је испоручила нуклеарне материјале уранијум-флуорид УФ6 (1000 кг) и УФ4 (400 кг) и уранијум оксид УО2 (400 кг). Иран је, према Споразуму о заштитним мерама, морао да достави ИАЕА извештај о увозу овог материјала и извештај о објектима у којима је коришћен, али није.

Способност земље да индустријски обогаћује уранијум даје јој потенцијалну способност да успостави производњу фисионог материјала за оружје, пошто је технологија обогаћивања уранијума за нуклеарно гориво иста као и за производњу високо обогаћеног уранијума (ХЕУ) за нуклеарно оружје.

Прочитајте још:  Пакистан извео војни напад на Иран: Поштујемо суверенитет Техерана, али морамо да се осигурамо
Од 2020. године, како пишу стручњаци ИМЕМО, 15.500 центрифуга ИР-1 и 1.044 центрифуге ИР-2м инсталирано је у фабрици за обогаћивање Натанз. У зони истраживања и развоја извођени су радови на центрифугама ИР-2м, ИР-4, ИР-5, ИР-6, ИР-6с и ИР-8. Центрифуге су храњене природним УФ6, али није произведен ниско обогаћени уранијум (ЛЕУ). У погону за обогаћивање Фордо постављено је 2.976 центрифуга ИР-1. До новембра 2015. године, од почетка процеса обогаћивања у Ирану, произведено је 16141,6 кг УФ6 са обогаћењем испод 5%. Такође је било 447,8 кг УФ6 са 20% обогаћења. Од ове количине, 110 кг је разблажено до испод 5% изотопа У-235, а 337,2 кг послато је за конверзију у У3О8. Анализом узорака животне средине и активности постројења у Натанзу и Форду утврђено је да су ова постројења радила како је Иран навео.

Израел је 2011. године извршио сајбер напад на иранске нуклеарне центрифуге користећи компјутерски вирус Стукнет, који утиче не само на софтвер, већ и физички уништава хардвер рачунара. Овај вирус су , према Тхе Нев Иорк Тимес-у, развиле 2009. године заједно обавјештајне службе Сједињених Држава и Израела како би напали иранска нуклеарна постројења. Штавише, Израелци су га претходно тестирали у свом центру у граду Димона у пустињи Негев.

Шеф израелске обавештајне службе МОСАД Меир Даган, како пише британски  Гардијан , рекао је да је напад вирусом Стукнет био успешан и да је као резултат тога ирански нуклеарни програм враћен неколико година уназад. Према Тхе Нев Иорк Тимесу, црв Стукнет је укључивао једну компоненту дизајнирану да избаци иранске нуклеарне центрифуге ван контроле, а другу „да снима нормалне операције нуклеарних електрана и да их поново репродукује како би све изгледало нормално док су центрифуге експлодирале“. Гардијан је оценио употребу вируса Стукнет против Ирана од стране САД и Израела као „највећи сајбер напад икада покренут у свету, који је мањи од свега што се приписује Русији и Кини“. Публикација напомиње да је идеја о оваквом сајбер нападу можда потекла у Националној лабораторији Ајдаха из америчког одељења за енергетику, које се бави нуклеарним оружјем, и да су у овај пројекат биле укључене међународне компаније попут немачког Сименса.

У случају правих војних операција, сајбер оружје може бити много ефикасније од ракетних и артиљеријских напада. Увођење и активирање вируса попут Стукнета у електранама и стратешким цевоводима било које од зараћених страна може радикално да промени однос снага. Поред тога, сајбер напад који онемогућава иранске центре борбене контроле могао би лишити Оружане снаге Исламске Републике централизованог одговора на израелски напад.

Прочитајте још:  Нови финансијски свет на помолу: БРИКС као савременија и богатија алтернатива ММФ-а
Уље на ватру доливају оштре изјаве иранских стручњака. Тако је дан уочи наставка преговора о нуклеарном споразуму у Бечу, бивши шеф Иранске организације за атомску енергију Ферејдаун Абаси рекао да је Мохсен Факхризадех, отац националног нуклеарног програма, којег су агенти Мосада убили 2020. „створио систем нуклеарног оружја у офанзивне сврхе.

У тренутној реалности, ескалацију тензија иницирала је израелска влада и могла би да доведе до сукоба пуног размера који би могао да се прошири и ван региона Блиског истока.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *