Кокановић: Принуђени смо да се вратимо на улицу, нећемо се смирити док власт законом не забрани ископавање литијума

0
церске, кокановић

Златко Кокановић

Активиста Удружења “Не дамо Јадар” Златко Кокановић рекао је у емисији “Маркер” на Инсајдер телевизији да су блокаде саобраћајница у Прељини и Горњим Недељицама само увертира и знак упозорења. Очекује да се блокаде ускоро прошире по целој Србији, истичући да се активисти неће смирити док се не донесе закон о забрани ископавања литијума и бора у Србији.

Кокановић каже да се блокаде саобраћајница организују јер је очигледно да институционалне борбе нису уродиле плодом.

“Власт је у Скупштини Србије имала већину и није хтела да изгласа закон (о забрани рударења литијума и бора у Србији), тако да смо ми принуђени да се поново вратимо на улицу и да кренемо у радикалне мере. За наредни период имамо најаве још нових места за блокаде, људи се припремају, а за данас имамо само у Недељицама и Прељини, то су две сигурне локације. Очекујемо да се прошири као и у новембру 2021. године по целој Србији, као што су се одржали протести у педесетак градова, да то буде синхронизовано и да, наравно, власт донесе закон о забрани геолошких истраживања и експлоатације литијума и бора. То је наш крајњи циљ и док се то не деси ми се нећемо смирити и нећемо одустати. Ми смо своји на своме, ми само бранимо своју имовину, воду, ваздух и земљу. И бранимо целу Србију”, рекао је Кокановић.

Упитан да ли чињеница да је градоначелник Лознице Видоје Петровић поднео оставку нешто мења када је у питању усвајање просторног плана за Јадар – што је предуслов за наставак пројекта ископавања литијума – Кокановић је казао да би било честито да је он одбио да потпише тај документ. Наводи да је Петровићу ово други пут у каријери да подноси оставку.

Прочитајте још:  Ако вам на врата покуцају страначки секташи - не отварајте! Можете заглавити у затвор!

“Он је 1999. поднео оставку на функцију командира станице милиције Лозница, када је требало да оде на Косово, а сада је поднео оставку јер се приближава то да треба да се потпише просторни план Града Лознице. На задњој седници (Скупштине Лознице) 25. јула, када је улазио, он ми је лично рекао: ’Видећемо ко ће на крају издати.’ Честито би било да је он остао градоначелник и да је одбио да потпише тај просторни план, а не да опет дезертира, да се повуче и да онда избегне потписивање тог документа, јер он је заједно са пројектом Јадар дошао на чело Лознице. Он је већ 20 година градоначелник, као што је и Рио Тинто 20 година у Лозници, и упућен је и упознат са свим дешавањима, чак је учествовао и у радној групи за имплементацију пројекта Јадар. Тражили смо му записнике са тих састанака, али их никада нисмо добили”, рекао је Златко Кокановић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Инсајдер

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *