Турска: Доктори убијали новорођенчад због профита

0

(фото:Илустрација)

Турска: Доктори убијали новорођенчад због профита.

Застрашујући детаљи скандала с “бандом новорођенчади” у Турској потресли су нацију.

Појединци, укључујући докторе, медицинске сестре и болничко особље, манипулисали су трансферима новорођенчади у приватне болнице ради финансијске добити. Најмање 12 беба изгубило је живот, пише “Туркије Тудеј”.

Прочитајте још:  Сад је дефинитивно: „Хуавеј“ поручио – збогом Гугл
Према Канцеларији главног јавног тужиоца Бакиркоја, 47 особа, укључујући 22 које су тренутно у притвору, оптужено је за формирање организоване криминалне групе која је манипулисала пребацивањем критично болесне новорођенчади у приватне болнице, често их шаљући у установе без одговарајуће опреме.

Те су болнице надувале рачуне Установи за социјално осигурање и непотребно продужиле боравак новорођенчади како би повећале профит. Неретко су доктори тражили и чланове породице да додатно доплаћују лекарске услуге.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У оптужници се директно наводи да је мотив групе била финансијска корист, а не добробит беба. Оптужница на 494 странице сматра 21 особу одговорном за смрт дојенчади и наводи да је истрага започела за време мандата бившег министра здравства Фахретина Коче.

Прочитајте још:  Столтенберг Русији и Сирији: Зауставите офанзиву у Идлибу
Оптужница такође открива да су осумњичени сарађивали с Хитном службом како би дојенчад слали на неонатална одељења договорених приватних болница, чиме су им омогућили неоправдану зараду и придонели смрти неке дојенчади. Канцеларија главног јавног тужиоца Бакиркоја завршио је оптужницу у четвртак, 17. октобра.

Верује се да је вођа криминалне групе др Фират Сари, који је наводно управљао операцијама у укљученим болницама. Др Илкер Гонен и возач хитне помоћи Гијасетин Мерт Оздемир координисали су овим стравичним криминалним акцијама.

Прочитајте још:  Теслине прогнозе будућности: Шта нам је влики српски научник предвидео у 21. веку?
Многа новорођенчад су умрла због неправилне неге или инфекција заражених у неприкладним медицинским установама. У једном трагичном случају, медицинска сестра која се представљала као докторица и лечила је новорођенче, што је резултирало смртним исходом.

“Држали су моју кћерку на интензивној нези дуже него што је било потребно, додатно су нам наплатили, а онда је умрла. Стало им је само до новца”, испричао је један отац.

Прочитајте још:  Ексклузивно:Зашто је најугледнији јеврејски рабин забранио „својима“ да се тестирају на корона вирус
Телефонски разговори између чланова турске банде откривају њихову бешћутну небригу за људски живот. На једном снимку медицинска сестра каже:

“Идемо данас по новац; забавићемо се вечерас”, говори сестра.

Сари и Гонен прети 582 године затвора ако буду осуђени за “намерно убиство из немара” и “организовану превару”. Оптужница позива на трајно затварање укључених болница, уз одузимање целокупне имовине, пише “Нет”.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *