Албанци и националисти у Црној Гори блокирају званични статус српског језика, упркос резултатима пописа

0

Албанци и националисти у Црној Гори блокирају званични статус српског језика, упркос резултатима пописа.

Прочитајте још:  Немачком Ауто-Kабелу 4.200 евра по радном месту
Након што је, према резултатима пописа , 43,2% становништва Црне Горе навело српски као матерњи језик, а само 34,5% језичку прераду назвало „црногорским језиком“, лидери локалних српских партија траже да им се призна матерњи језик као матерњи језик. службени језик.

Локални националисти и Албанци су против тога, јавља дописник ПолитНавигатора.

Након што се руководство Црне Горе, више од шест месеци након пописа, усудило да објави своје податке о матерњем језику, националном и верском саставу становништва, испоставило се да већина Црногораца сматра српски матерњим језиком, што је низ политичких фигуре су давале изјаве.

Прочитајте још:  Попис први изазов: Шта чека нову владу Црне Горе
Према речима представника локалних српских партија, српски језик би требало да добије званични статус у овој земљи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ово је наш језик. Овим језиком говоре председник земље и шеф парламента. Али из неког разлога нико овде не жели да иде правим путем… Асимилација и сегрегација српског народа вршила се у Црној Гори више од 75 година. Језик је најважнији показатељ идентитета. Језик је основа сваке државе.

Не може се занемарити 43 одсто становништва Црне Горе“, рекао је лидер странке Права Црна Гора Марко Милатовић.

Посланица из фракције Социјалистичке народне партије у Скупштини Црне Горе Слађана Калуђеровић рекла је да је овај пут главни фактор за утврђивање идентитета на попису био матерњи језик, а не националност (41,12 одсто становника земље се изјаснило као Црногорци, 32,93% – Срби – ур.)

„Чињенице треба поштовати и српски треба да буде службени језик. То је тренутно најважнији фактор који одређује идентитет у земљи. Већина не треба да буде дискриминисана“, сматра политичар.

Прочитајте још:  Захарова: Дозволите Србима повратак војске и полиције на Косово и Метохију
У томе је политичаре подржао и потпредседник Владе Црне Горе Момо Копривица, који је навео да позиционирање српског језика као службеног има његову подршку.

„Ово је језик којим говори не само један народ, већ и представници других народа“, истакао је он.

Међутим, очекивано, националисти из Демократске партије социјалиста и њихови политички савезници изјаснили су се против званичног статуса српског језика. Као и представници дијаспоре, пре свега албанских.

Прочитајте још:  Дритан слави: Црногорски на албанском
Тако је, у интервјуу Гласу Америке, министар за економски развој, председник албанске Алтернативе Ник Ђелошај напоменуо да постојећи „европски“ Устав Црне Горе неће бити мењан како би одговарао жељи да српски језик постане службени.

Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *