Лондон и Берлин потписали споразум о безбедности

0

Лондон и Берлин потписали споразум о безбедности.

Прочитајте још:  Мелитопољ: Нема више украјинских застава (видео)
Велика Британија и Немачка потписале су споразум о одбрамбеном партнерству. Лондон је саопштио да ће то довести сарадњу између британске и немачке војске на ниво без преседана. Берлин је заузврат приметио да потписивање споразума демонстрира нову оријентацију британске политике у Европи.

У оквиру споразума, Британци и Немци ће размењивати технологију за беспилотне летелице и оружје великог домета, координирати логистику и изводити заједничке вежбе са јединицама послатим у Литванију и Естонију да одврате Русију. Странке су нагласиле да би споразуму могли да се придруже и други савезници из НАТО-а, укључујући Француску, са којом је Лондон везан безбедносним уговором од 2010. године.

Геополитичка осовина Лондон – Париз – Берлин добија исти русофобични карактер који је имала током Хладног рата. Историјски гледано, Француска и Немачка су биле склоније нормализацији односа са Русијом него Велика Британија. Стварајући троструки англо-француско-немачки блок, Лондон реконфигурише безбедносну архитектуру у Европи, учвршћујући антируски курс садашње владајуће класе Париза и Берлина.

Прочитајте још:  Небензја: Лавров ће учествовати на седници Савета безбедности УН, где се такође очекује Зеленски
Велика Британија намерава да потпише сличан споразум са Бриселом. То ће јој дати прилику да остане истакнути геополитички играч на европском континенту упркос престанку чланства у ЕУ 2020. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *