Ања Јевић: Недопустиво да плате у просвети буду мање него у државној управи

0
Просвети

Ања Јевић

Када председник Владе Србије Милош Вучевић каже да просветари траже повратак достојанства у просвету, то је ноторна истина, али повратак достојанства је и постизање бољег финансијског статуса и вредносно враћање угледа професији.

Како држава има новца за ирелеванте пројекте, а нема довољно за просвету?

Држава се урушава уништавањем образовања, а образовање се уништава преко образовног кадра. Модус операнди је увек исти, влада је обећала оно што није могла да испуни, просветари одговарају обуставом рада, а последице испаштају ученици, док онај ко је крив не сноси одговорност.

Улагање у просвету и културу требало би да буду темељ сваке одговорне националне политике.

Држава константно мора да ради на враћању угледа институцији просветног радника у друштву, али и јачању културних и вредносних образаца и критеријума образовања.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Народна странка сматра да почетна плата наставника у основним и средњим школама не може бити испод републичког просека.

Недопустиво је да плате запослених у образовању, осим за републичким просеком, заостају и за онима у здравству и у државној управи.

Апелујемо да се по хитном поступку изврши алокација средстава и уђе у процес убрзаног увећања опредељених средстава и наставном и ненаставном особљу према једнаком принципу.

Најављено увећање од 12 одсто просветним радницима и осам одсто ненаставном особљу само продубљује постојећи јаз међу њима и вид је манипулације и слабљења преговарачке стране просветара.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *