Вулин: Народ који има историју и свест јасеновачког страдања не сме дозволити неко странци воде његову политику

0
вулин

Вулин (Фото: Министратсво одбране Србије)

Члан Сената Републике Српске и бивши директор Безбедносно информативне агенције Александар Вулин поручио је у интервјуу за РТ Балкан да се процес уједињења Срба не може зауставити и да је 9. јануар дан свих Срба.

“Девети јануар није празник Републике Српске, већ свих Срба, где год они живели. Република Српска је најуспешнији доказ борбе за слободу српског народа у протекла два века. Зато Републику Српску морамо да чувамо, јачамо и унапређујемо”, рекао је Вулин за РТ Балкан, додавши да Српска није добијена “вољом великих сила, већ изборена потребом српског народа да буде слободан и да има своју државну организацију са ове стране Дрине”.

Како је казао, тамо где Срби немају своје судије, лекаре, учитеље и полицајце, “нажалост, имају своје јаме”, истакавши да зато “народ који има искуство јасеновачког геноцида не сме никад да дозволи да било ко други одлучује уместо њега како ће и где живети”.

“Република Српска и Србија су једно, и Срби, где год живели, јесу једно. Процес уједињења је започет, и то се једноставно не може зауставити”, оценио је Вулин.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Свако прекрајање Дејтона је изазов за мир у БиХ

Упитан да коментарише колико Србија може учинити да се осигура поштовање Дејтонског мировног споразума, Вулин је напоменуо да је било много притисака на председника Србије Александра Вучића и Србију да престану да воде рачуна о Републици Српској.

“Подсетићу да ових 11 година, колико је председник Александар Вучић води Србију, Република Српска никада није била више чувана и подржавана, економски, дипломатски, политички, и на сваки други начин”, напоменуо је члан Сената РС.

Прочитајте још:  У Србији све већи број страних радника: Одакле долазе?

Истакао је да “нема говора” да Србија одустане од поштовања Дејтонског споразума, додавши да је он донео мир.

“Не можете очекивати да укинете оно што је донело мир, а надати се да ће мир бити трајна категорија”, поручио је он.

Како каже, свако прекрајање Дејтона је велики изазов за мир у БиХ, али и на читавом Балкану, а највећи интерес Србије и Срба, где год они живели, јесте мир.

Срби из РС треба да имају право учешћа у политичком животу Србије и обрнуто

Вулин каже за РТ Балкан да је његово именовање за члана Сената РС “велика, и готово незаслужена част”, додавши да је то доказ чињенице да су Срби јединствен политички народ.

Бивши директор БИА је подсетио да је недавно било доста речи о томе да ли држављани Србије који живе у Српској могу да гласају на територији Републике Србије, напоменувши да се “то питање не поставља ни у једној земљи у свету, осим што постављају припадници НАТО опозиције у Србији, који, ето, сматрају да један део држављана Републике Србије не би смео да гласа.”

“Моје чланство у Сенату је доказ да са обе стране Дрине мора да постоји интерес за живот, за реалност, и у Србији, и у Српској. Иначе сматрам не само да сви Срби, где год били рођени, треба да имају право на пасош и аутоматско право гласа, већ да сви ми који смо пореклом из Републике Српске, а има нас готово 800.000, треба да имамо институционалну могућност учешћа у политичком животу Републике Српске, па и право гласа у њој”, рекао је он.

Прочитајте још:  Михаило Меденица: За част!

Закључио је да Срби из Републике Српске треба да имају право да кажу шта мисле о Србији, и обрнуто.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *