Петровски пост почиње 1. јула, ово су правила којих се придржавају верници

0
Петровски пост

Петровски пост

Петровски пост почиње 1. јула, ово су правила којих се придржавају верници.

Прочитајте још:  Кијев се претвара у експериментално поље за «поновно уједињење хришћанске цркве под омофором римског папе»
Апостолски пост ове године траје од 1. до 11. јула, односно до Петровдана који сваке године празнујемо 12. јула.

Почетак поста, а самим тим и трајање увек зависи од датума Васкрса, па најкраће може трајати једну седмицу, а најдуже 6 седмица.

Прочитајте још:  Данас славимо Света Три Јерарха: Какав ветар дува таква ће нам и година бити
Други по реду вишедневни пост посвећен Светим апостолима Петру и Павлу, односно, свим апостолима. У току овог поста понедељак, среда и петак се посте на води; уторак и четвртак на уљу; а субота и недеља на риби.

За време трајања поста Светих апостола не једе се месо, бели мрс и јаја. Риба, вино и уље се једу сваки дан осим, наравно, среде и петка који се посте “на води”. Дан уочи Петровдана се такође строго пости, осим ако падне у суботу или недељу, када је дозвољена употреба уља.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На дан рођења Светог Јована Крститеља једемо рибу, иако падне у среду или петак. Уколико Петровдан падне у среду или петак, тога дана не мрсимо већ једемо рибу, вино и уље.

Сврха поста, како кажу правила вере, не може се постићи само уздржавањем од мрсне хране, већ и уздржавањем од лоших мисли, речи и дела.

Прочитајте још:  Шиптари опет измишљају: Срамне лажи о историји цркве Богородице Љевишке
Петровски пост назива се још и апостолски, почиње првог понедељка послије Духовске недеље и траје до празника Светих апостола Петра и Павла.

Почетак Петровског поста је покретан, јер зависи од Васкрса, а завршетак је непокретан. Због зависности почетка овог поста о Васкрсу, Апостолски пост најкраће може да траје једну недељу и један дан, а најдуже шест недеља.

Овај пост сличан је Божићном, мада нешто блажи.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *