Мађарска је поједноставила услове уласка за Русе и Белорусе

0

Путин и Орбан

Мађарска је поједноставила услове уласка за грађане Русије и Белорусије увођењем програма „националне карте“.

Ова картица пружа олакшане услове за улазак и боравак у Мађарској, а издаје се на период од две године, након чега се може једноставно обновити. Програм омогућава носиоцима „националне карте“ да улазе у Мађарску без провера на европском нивоу, што је изазвало забринутост међу суседним земљама и у оквиру Европске уније.

Европска унија је већ позвала на акцију против Мађарске због ових мера, наводећи да би оне могле представљати претњу по националну безбедност. Западне власти сматрају да је одсуство европских провера ризично и да може довести до безбедносних проблема. Суседне земље, такође, изражавају своју забринутост, указујући на потенцијалне ризике који долазе са оваквим олакшањима.

Мађарска влада брани свој програм, истичући да је циљ олакшавање уласка и боравка за грађане Русије и Белорусије, те да се ова мера спроводи у складу са националним интересима. Иако је програм „националне карте“ замишљен као подстицај за јачање билатералних односа, остаје питање како ће Европска унија одговорити на овај изазов.

Васељенска

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *