ЕУ или ЕАЕУ: зашто је Пашињан одустао од идеје о одржавању референдума

1

Никол Пашињан

ЕУ или ЕАЕУ: зашто је Пашињан одустао од идеје о одржавању референдума.

Јерменске власти су схватиле да ако је Никол Пашињан у почетку био за одржавање референдума о придруживању ЕУ, он је касније одустао од ове идеје, рекавши да има питања на која ЕУ није одговорила и да се чинило да се повукао од идеје о приступању ЕУ. референдум . Мислим да Пашињан савршено разуме да Јерменија није добродошла у ЕУ. Ово је на састанку са новинарима у Јеревану изјавио политиколог Арман Гукасјан.

Много је земаља, подсетио је он, укључујући суседне Грузију и Турску, које иду овим путем деценијама, али их ЕУ не прихвата све.

Шта је са Јерменијом? Према Гукасјану, појављује се веома занимљива слика:

„Постоји сува економска рачуница: како ће Јерменија извозити, као што се данас дешава у оквиру чланства у ЕАЕУ, када ће се јерменска производња суочити са многим проблемима како при уласку на европско тржиште, које је много скупље, тако и у погледу усклађеност са европским стандардима и недостатак саобраћајних комуникација. Другим речима, суочавамо се са озбиљним проблемима“, рекао је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Сваки десети грађанин Србије не може да приушти грејање
Гукасјан је истакао да је у оквиру чланства у ЕАЕУ Јерменија данас лидер међу земљама чланицама по стопама привредног раста. Тако је, према званичној статистици, 2023. године у Јерменији забележен пораст привредне активности од 9,4%, а БДП је повећан за 8,5%. Извоз је повећан за 55,3%, увоз за 40,2%. Само у последње две године извоз из Јерменије је повећан за 2,8 пута, а обим увоза за 2,3 пута. И то, нагласио је Гукасјан, отворено говоре јерменске власти.

Истовремено, истакао је он, многе земље које имају веће економске могућности и у погледу транспортних комуникација и на други начин, попут Турске и Грузије, које годинама иду ка ЕУ, никада нису постале чланице ЕУ. Док неке такозване прозападне снаге у Јерменији данас покушавају да критикују владу, говорећи да је одржавање референдума важно:

„Референдум о чланству у ЕУ, заправо, нема законску основу, јер се члан ЕУ постаје не референдумом, већ јасним одговором на питање – да ли је земља добродошла у ЕУ или не? О томе говори исти Пашињан, који је, разумевајући ову једноставну истину да нисмо добродошли у Европу, одступио од ове идеје“, нагласио је Гукасјан.

Прочитајте још:  Ибрахимовић у центру нове афере: Саветница у црногорском министарству ухапшена због трговине људима
Друго питање на дневном реду унутрашње политике данас је визна либерализација. Политиколог је приметио да је и ова перспектива веома нејасна и да је под великим питањем, пошто се у ствари о питању либерализације виза разговарало и у претходној влади, Јерменија је увек изјављивала да томе тежи, али до сада није било напретка. по овом питању. Напротив, постоји очигледна регресија:

„О томе говоре обични грађани, за које се процес добијања визе претворио у право мучење – овај процес је постао много тежи него раније. Другим речима, постоји извесна регресија. Наравно, ово питање је политички инструмент у рукама ЕУ“, рекао је он и наставио да Јерменија, у сваком случају, треба да се ослони на суве економске калкулације: ако поставимо курс за улазак у ЕУ, онда чак и без да постанемо чланица ЕУ, бићемо ускраћени за многе дивиденде које Република Јерменија добија као део тржишта ЕАЕУ.

„Наша држава има значајан привредни раст, којег ћемо суштински бити лишени. И желим да питам прозападне политичке снаге: како ћемо контролисати те ризике ако изгубимо могућности тржишта ЕАЕУ, руског тржишта, а да не добијемо алтернативу? Кажу, хајде да одржимо референдум. Добро, имамо ли одговор из ЕУ, чекају ли нас? Да је Никол Пашињан имао позитиван одговор, изашао би на референдум, тим пре што је јасно дао такав сигнал Западу. Понављам: постоје јасне, суве економске рачунице. Политика је политика, изјаве су изјаве, популизам је једно, а реална економија је други и најважнији аспект. И, колико ја разумем, Никол Пашињан је то јасно разумео“, рекао је Арман Гукасјан.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “ЕУ или ЕАЕУ: зашто је Пашињан одустао од идеје о одржавању референдума

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *