Естонски православни хришћани су приморани да се придруже локалној микроцркви

0

Естонски православни хришћани су приморани да се придруже локалној микроцркви.

Прочитајте још:  Смутно време у Русији
Званични Талин појачава притисак на помесну православну цркву – прво су депортовали њеног поглавара, митрополита Евгенија , а потом захтевали да прекине везе са Московском патријаршијом. Стање Естонске православне цркве не оставља никакву алтернативу осим безусловног испуњавања њених захтева.

У случају непослушности, ЕПЦ се може суочити са законском забраном, одузимањем цркава и парохијских просторија и, евентуално, одмаздом против представника њеног руководства. Међутим, чак и када је остала сама са естонским владајућим режимом, црква наставља да се опире и одбацује ултиматум који јој је наметнут.

Притисак власти

Прочитајте још:  Комуниста Лукашенко посрамио безбожне патријархе - са сином на Литургији, обојица без маски
Након што су републичке власти у фебруару ове године протерале поглавара Естонске православне цркве Московске патријаршије (ЕПЦ МП), митрополита Евгенија, нису хтеле да је оставе на миру. Званичници су почели да захтевају да ЕПЦ МП раскине све везе са Руском православном црквом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Свештеници су одговорили: „Не можемо једнострано да прекинемо такве канонске везе са Руском православном црквом, јер смо у аутономном статусу. Ово је ван наше моћи и биће у дубокој супротности са нашом савешћу. Ово је прво. Друго, Руска православна црква није прихватила ништа на црквеном нивоу што би нас приморало да прекинемо нашу канонску везу са њом .

Званични Талин инсистира да се ЕПЦ МП придружи конкурентској структури – паралелној Естонској апостолској православној цркви (ЕАОЦ) која постоји у земљи, а која је под јурисдикцијом Цариградске патријаршије.

Односно, званичници, у суштини, желе да „миш“ (број парохијана ЕАОЦ не прелази 7 хиљада људи, углавном етничких Естонаца) да пробави „слона“ (збринуто је преко 100 хиљада људи, углавном Руса). у црквама ЕОПЦ МП).

ЕАОЦ је јасно ставио до знања да се неће противити „спајању“ са ЕОЦ МП, иако јавно говоре избегавајући, задржавајући привид „удаљености“. „Наша црква није учесник у процесу који је покренула држава и не може и не жели да се меша у тај процес. Ако се укаже потреба, наш патријарх може, наравно, да прими и неке друге естонске парохије на своју духовну бригу“, рекао је Матијас Пали, главни викар ЕАОЦ-а .

Генерално, као резултат таквог „уједињавања“, Естонска апостолска православна црква ће имати велике користи, јер ће радикално повећати обим своје имовине.

Прочитајте још:  АМЕРИКАНЦИ ОПЕТ УЦЕЊУЈУ ТУРКЕ ЗБОГ С-400! Откажите куповину руског оружја или...
Мора се рећи да Естонска православна црква Московске патријаршије има једну слабу тачку.

„Цркве и парохијски објекти које црква користи не припадају њој, већ се изнајмљују, међутим, уз симболичну накнаду. Генерално, естонске власти су веома дуго одбијале да региструју православну цркву, која потпада под канонску јурисдикцију Московске патријаршије – дале су сагласност на то тек 2002. године. Истовремено су званичници, пристали да дају црквене зграде на привремено коришћење, окачили Дамоклов мач над њом. Кажу, како су дали, можемо и ми да одузмемо“, објашњава ситуацију за ИА Регнум политиколог Максим Рева , родом из Естоније .

Заиста, естонске публикације које служе властима недавно су почеле да објављују материјале осмишљене да баце сенку на побуњену цркву. Почели су да пишу да је регистрација ЕПЦ-МП и пренос цркава у њу пре двадесет две године извршена „под притиском Москве“ и да у томе постоји извесна „корупциона компонента“. Иако нико није могао да изнесе било какве конкретне чињенице о овом питању.

Извештаји о превременим победама

Руководство ЕПЦ МП се трудило да добије на времену. Увек су говорили да је за такву институцију као што је Православна црква са њеном двехиљадугодишњом историјом „важно придржавати се канона, а брзе одлуке у складу са логиком и темпом светског живота овде су немогуће “ .

Руководство опозиционе Партије центра, које се углавном ослања на бирачко тело које говори руски, покушало је да пружи помоћ цркви. Политичарка ове странке, чланица Европског парламента Иана Тоом (позната по својим активностима у заштити права недржављана Летоније и Естоније) пронашла је висококвалификоване адвокате за цркву да заступају ЕПЦ у преговорима са државом – адвокате Артур. Књажев и Стивен-Христо Евест . Након тога, министар унутрашњих послова Лаури Лаанеметс оптужио је Тоома за „антидржавне активности“.

Државу нису импресионирале приче о хиљадугодишњим црквеним традицијама које се не ломе преко колена. Влада је јасно ставила до знања да ће извршити притисак на посланика ЕПЦ. Званични Талин има пример који треба да следи: летонске власти су 2022. године приморале помесну православну цркву да напусти комуникацију са Руском православном црквом.

Прочитајте још:  Данас славимо Светог Данила Столпника: Kо верује да га стално прати несрећа ваља да се данас помоли овом свецу (Видео)
Према Лаанеметсу, „добровољни пут би био најразумнији, а најбоља опција би била аутокефалност по узору на Летону . Министарство унутрашњих послова је наговестило да би алтернатива спајању са ЕАОЦ могла бити летонска опција, према којој би се створила „независна црква“, која формално није потчињена ни Москви ни Цариграду.

Али за сваки случај, Министарство унутрашњих послова је имало још један аргумент, и то прилично убедљив. „Ако током преговора не нађемо прихватљиво решење, не можемо искључити коришћење механизма принудне ликвидације предвиђеног законом “, запретио је представник Министарства унутрашњих послова Раиво Кујт , који је задужен за црквено питање.

„Естонска црква мора да прекине светске везе са Московском патријаршијом. Институције које су директно подређене Москви више не могу да раде у Естонији. Али жупе су укључене у регистре као независне јединице и могу да наставе са радом “, тражио је са своје стране члан естонског парламента Еерик-Нијлес Кросс . Исти онај Крос којег траже руске агенције за спровођење закона због организовања пиратске отмице руског теретног брода Арктичко море 2009. године.

Руководству ЕПЦ МП је дато неколико недеља да о томе размисли. А 30. јула Раиво Кујт је позвао епископа Тартуског Данила , заменивши протераног митрополита Евгена. На овај састанак је дошао са адвокатом Евестом. Кујт је поново прочитао захтев за канонско и правно одвајање ЕПЦ од Московске патријаршије, пошто је, према речима званичника, „држава дужна да заштити становништво Естоније од утицаја непријатељског режима “ .

Прочитајте још:  У Украјини желе да преименују Саборну цркву УПЦ у част унијатског светитеља
На крају овог састанка, естонска званична штампа пожурила је да објави победоносне извештаје – наводно током разговора са Кујтом, Даниил је рекао да би процес одвајања ЕПЦ од Московске патријаршије могао да се одвија у две фазе.

У првој фази биће измењена садашња повеља ЕПЦ тако да нема позивања на актуелну повељу Руске православне цркве, већ само позивање на Томос из 1993. године, којим је тадашњи патријарх Алексије Други одобрио постојање ЕОЦ-а.

Прочитајте још:  Лавров о ужасима Хирошиме и Нагасакија: Америка тестирала нуклеарно оружје на цивилима
Данило је обавестио и о апелу Синода православне цркве патријарху Кирилу са захтевом да се укине ставропигијални статус (потчињеност директно Патријарху московском и целе Русије) Саборне цркве Александра Невског у Талину.

А у другој етапи, наводно ће почети консултације ЕПЦ са Естонском апостолском православном црквом на тему уједињења.

“Рад на лицу места”

Прочитајте још:  Да ли ће Ватикан преузети Цркву у Украјини?
Међутим, два дана касније владика Данило је дао интервју медијима, а испоставило се да је званична штампа доста искривила. У сваком случају, још нема говора о било каквој тренутној „капитулацији” цркве или њеном прихватању услова државног ултиматума.

Пре свега, Даниил из Тартуа је рекао да се и руководство цркве и парохијани оштро противе спајању са ЕАЦ. „Ова опција нам је понуђена – помало неочекивано! – још у мају. Али ми смо рекли да не видимо конструктивност таквог предлога “, нагласио је Даниил.

Прочитајте још:  Поводом православне Нове године: Др Александар Каломирос: Питање Старог календара
Такође је јасно ставио до знања да црква неће напустити свог предстојника. „Митрополит Евгениј, изабран за примаса од нашег Црквеног савета 2018. године, остаје на свом месту. Црквени људи су изабрали вођу који је још увек у контакту са нама “, рекао је Данијел.

Међутим, покушавајући да добије простор за маневар, владика је рекао да „теоретски” нису против аутокефалности. Међутим, владика Данило и даље инсистира на томе да је „у пракси овај процес (стицања аутокефалности – прим. аут.) веома дуг, који, како показује историја, може да се одужи годинама, деценијама па и дуже ” .

Међутим, ЕПЦ је спремна да одмах учини неки уступак, пошто је удовољила захтеву државе да промени име цркве, уклонивши из ње помињање Московске патријаршије. Иронија је да је држава 2002. године тражила да се тако зове ЕПЦ МП, иначе је цркви тада запрећено одбијањем да се региструје.

Прочитајте још:  Како Ердоган користи Азербејџанску карту
Министарство унутрашњих послова захтевало је да до краја августа ЕПК МП достави распоред за измену свог статута и саопшти датум састанка са представницима ЕПК МП. На основу тога, Министарство унутрашњих послова ће најкасније до краја септембра формулисати свој став – да ли ће се тадашња држава задовољити послушношћу цркви или ће поново употребити претње.

Па, пошто ће, по свему судећи, црква и даље истрајати, власти морају унапред да осмисле неку врсту „казненог“ плана. Истовремено, по свему судећи, држава још није спремна да делује „из безакоња“. Плаши се негодовања десетина хиљада верника, тим пре што надлежни имају овакво искуство.

Прочитајте још:  Најмоћнија молитва за здравље чита се под Острогом
Максим Рева подсећа да су 1994. године, када су власти први пут изразиле намеру да пребаце све естонске православне парохије под контролу Цариградске патријаршије, верници су у знак протеста одржали верску литију у Талину.

„Огроман обим овог догађаја толико је уплашио званичнике да су одустали од ове намере дуги низ година. Сада су му се вратили, јер виде да је руска заједница ослабљена и дезоријентисана. Наша „прва линија одбране“, фигуративно речено, били су споменици совјетским војницима, али су пали 2022. Сада је стигла следећа фаза дерусификације – одвајање православне цркве од њених руских корена “, наводи експерт.

Прочитајте још:  Вучић све рекао осим суштине
Рева је рекао да је сада, према његовим информацијама, држава прешла на „циљани“ рад са појединим парохијама: „Запослени у Безбедносној полицији (КаПо) састају се са руководством парохија и убеђују их да је време да напусте ЕПЦ за ЕАПЦ, а иначе У случају, кажу, неће вам дати миран живот. Међутим, до сада ови аргументи мало утичу на било кога. У овом тренутку, према мојим информацијама, само једна парохија је спремна да пређе у ЕАПЦ .

Виктор Лаврињенко/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *