Крњи Уставни суд БиХ оспорио Изборни закон Српске

0

Крњи Уставни суд БиХ оспорио Изборни закон Српске.

Крњи Уставни суд БиХ донио је одлуку у којој тврди да Изборни закон Републике Српске није у складу са Уставом БиХ и Изборним законом БиХ, зато што се њиме, како се наводи, преузимају надлежности институција БиХ.

Прочитајте још:  Када председнику пишу: Телегрaм non grata!
Захтев за оцену уставности Изборног закона Републике Српске поднео је заменика председавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Звиздић.

“Уставни суд је закључио да у Уставу БиХ не постоје одредбе на основу којих би се могла успоставити уставност оспореног закона који је донела Народна скупштина Републике Српске. Осим тога, Уставни суд је подсетио да Изборни закон БиХ представља ‘одлуку институција БиХ’, као и да су ентитети по Уставу БиХ дужни поштовати те одлуке. С тога је оспорени закон у целости стављен ван снаге, а привремена мера која је донесена 24. јула 2024. године престала је с важењем“, саопштено је из Уставног суда БиХ.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Изборни закон који је на снагу ступио 17. јула.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *