БРИКС медијски самит: Водити директан дијалог и говорити само истину

0

У Москви је одржан Медијски самит БРИКС-а на којем су се окупили шефови водиежих медијских кућа Глобалној Југа. На самиту је учествовало најмање 60 медија из разних држава, а на тематским панелима расправљало се о улози медија у савременом свету, утицају информација и увођењу нових технологија.

У холу Центра за међународну трговину у Москви очиглдно је било да организација има велики ниво јединства. У почетку су шефови највећих информативних агенција Русије и Кине у чврстом загрљају након чега се генерални директор кинеске агенције Синхуа дуго руковао са замеником руског шефа дипломатије. Русија и Кина, али и други партнери из БРИКС-а заједно се супротстављају притиску колективног Запада укључујући и инфромативну област.

Одмах након тога амерички Стејт департмент изједначио је руске новинаре са обавештајцима и увео нове санкције.
«То одражава колико је деградирала култура слободе речи коју су промовисали током дужег времена и званичници и неформални политички кругови [Запада]. Негирање мишљења који се разликује од домиантног у актуелном мејнстриму добија све гротескније форме» — изјавиој е заменик руског шефа дипломатије Сергеј Рјабков.

«Медијска заједница мора да каже своју реч. Ево, свака корпорација, корпорација Известија, корпорације свих који су овде присутни на медијском самиту: и наши новинари и наши, да тако кажем медији, и Савез новинара и страни партнери. Сви морају да кажу. Зато што сутра, како је рекао Блинкен, ако нисте за столом ви сте на менију» — истакла је званични представник МИД РФ Марија Захарова.

Да се то не би догодило, гласови светске већине морају унисоно да звуче, то је задатак који стоји пред медијским самитом БРИКС-а. Он се одржава већ десету годину. И овде се нису окупили само представници медија из држава чланица БРИКС — самит је окупио више од 120 медијских руководиоца из 45 држава. То су они људи који сделе вредности и медијски приступ који се залаж за мултиполарни свет.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  БАХМУТ ПРЕД ПАДОМ: Суровикин ће им заћи с леђа!

На првој сесији самита одмах је покренуто неколико важних иницијатива: формиран је пул медија за извештавање о активностима БРИКС-а, иницијатива да се упросте узајамне акредитације новинара и да се промовишу позитивни блогерски садржаји. Конкретни резултати одмах су уследили. Споразум министарства за дигиталне тегнологије Русије и Савета за регулисање медија Еипта отклониће све препреке у раду новинара… потписе су ставили и на споразуме који су потписани и са осталим афричким гостима.

«Информације које долазе из Русије обрађиваће Сенегалска агенција за штампу, док ће заузврат информације из Сенегала оперативно стизати у Русију» — каже генерални директор Сенегалске агенције за штампу Тијерно Ахмаду.
Брза и ефикасна размена информација сада је приоритет. Посегно након проширења БРИКС-а. Ова организација обухвата 45 посто светског становништва што чини више од три и по милијарде људи на планети.

«Погледајте ша ради Запад. Они пласирају лажне вести и само зато што поседују огроман број медија шире те исте лажи по целом свету. Ми морамо искористити своје ресурсе да на све одговоримо истином» — каже амбасадор Ирана у Русији Касем Џалали.

Хуманитарни контакти треба да везивно ткиво. На пленарној седници самита било је речи о сарадњи парламената и приближавању тржишта забавног садржаја. Многи руски гледаоци откривају кинеске ТВ серије, док наша филмска индустрија своју публику проналази у иностранству. Национална медијска група то ради већ дуже време.

«Наши уметнички садржаји веома су популарни. Наше серије и филмови продају се у Бразилу, Кини и Индији. Анимирани садржај Три мачке гладају деца широм света, а у Кини због великог броја становника наравно више милијарди људи погледају овај цртани филм. Шта више, у плану је да направимо специјалну серију посвећену Кини и интегришемо је у серијал Три мачка» — каже генерални директор Националне Медијске Групе Светлана Баланова.

Прочитајте још:  Настављају се сукоби: Азербејџан уништио јерменски војни објекат

Ришаб Сетхи који је дипломирао наТвГУ (Тверском државном универзитету) каже да је платформа БРИКС велика могућност за државе учеснице самита.
«Људи из различитих држава који се налазе у БРИКС-у имају могућност да сарађују са комерцијалним организацијама, бизнисом, невладиним организацијама, омладином, удружењима културе и туризма. У Москви се на форуму БРИКС+ окупило много учесника међу којима је било и доста младих. Разматрали смо могућности сарадње у сфери развоја туризма и образовања. Прве велике игре БРИКС које су одржане у Казању биле су значајан догађај за читав свет као алтернатива Олимпијским играма.
БРИКС сада креће у формирање свог финансијског система. Први корак био је 2015. године у Уфи када је БРИКС дао старт за почетак рада велике банке БРИКС-а. То је велика алтернатива Светској банци која се налази у САД. Унутар БРИКС-а покушаамо да радимо над многим пројектима. На пример, тренутно је у развоју пројект – универзитет БРИКС. То је сарадња у свери образовања.

Ако човек студира у неком од универзитета у државама БРИКС-а онда ће моћи да кориси своју диплому у свим државама чланицама» – сматра Сетхи.
А планови су много већи. Кластер НМГ-Док, који је посвећен документарном садржају такође је отворен за рад са пријатељским државама. И то је само један пример.

Медја-платформе БРИКС-а развијаће се заједннички у овој међународној организацији.

Владимир Басенков / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *