НОВИ УДАР ЕУ НА СУВЕРЕНИТЕТ ДРЖАВА! Европски суд правде приморао Румунију да призна промену пола!

0
пола

Европски суд правде донео је скандалозну пресуду којом се приморава Румунија, али и све друге земље Европске уније, да признају промену пола у документима трансродних особа, чак и ако њихово национално законодавство то не дозвољава.

Ова одлука долази након што је 2023. године трансродни Арапин са британско-румунским држављанством тужио Румунију. Након што је променио пол у Великој Британији, није могао да користи британски пасош због разлика у полу између његових докумената.

Иако му је у британском пасошу писало да је мушко, румунски пасош га је и даље идентификовао као женско. Ова неслагања су значајно ограничила његову слободу кретања унутар ЕУ, што га је навело да тужи Румунију за дискриминацију по основу пола. Суд је пресудио у његову корист, тврдећи да национална законодавства која не признају промену пола крше право на слободно кретање унутар ЕУ и представљају дискриминацију.

Ова пресуда се сада односи на све државе чланице ЕУ, и приморава их да признају промене пола из других држава чланица, чак и ако локални закони забрањују такве измене. То значи да ће сви који су прошли кроз промену пола у некој другој земљи ЕУ морати да буду признати и у својој матичној земљи, без обзира на то да ли та држава има законе који дозвољавају или забрањују правно признање таквих промена.

Софија Марић / Васељенска

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *