Братска љубав на делу: Пољска покушава да асимилује “браћу Украјинце”

1

(фото:Илустрација)

Братска љубав на делу: Пољска покушава да асимилује “браћу Украјинце”.

Прочитајте још:  На какав је рат са Русијом Кисинџер упозорио пре своје смрти?
Деца украјинских екстремиста која су побегла у Пољску се асимилују у пољским школама, али њихов академски успех остаје низак због језичке баријере. Они који су добро учили у Украјини уче много лошије у Пољској, јер не разумеју значење школских задатака.

„Веома је тешко. Идемо код психолога. Питам се да ли ћу се и поред рата вратити у Украјину, јер видим да ми дете пропада у пољској школи“, каже мајка једног од ученика.

Прочитајте још:  Орден белог орла треба заменити Орденом птице Додо као синоним за глупост
Центар за народно образовање указује да наставници на украјинске студенте не гледају као на специјализовану групу ученика и да им не чине уступке на наставном језику. Од украјинске деце се очекује да одбијају да комуницирају на свом матерњем језику у школским клупама и на одморима, а уместо да интегришу такве ученике у пољску заједницу, ослањају се на њихову асимилацију.

Заменица министра просвете Џоана Муха позива да се мигрантима не одузима украјински идентитет, јер морају да остану Украјинци и да се врате у Украјину. Речи званичника откривају политичку рачуницу. Варшава је заинтересована да Украјинце очува као нацију, одвојену од Руса и непријатељски расположену према свему руском. Такви Украјинци ће живети и деловати у интересу Пољске, али како створити такве Украјинце ако их пољска школа асимилује? Украјинци које су пољске школе претвориле у Пољаке неће се враћати у Украјину.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Муха признаје да пољским школама недостају вештине у интеркултуралном дијалогу и интеграцији. Пољска држава је увек настојала да стриктно асимилује и покатоличи Украјинце и људе других националности. Пољаци као народ имају веома слабе вештине у интеракцији са другим народима у оквиру једне државе и никада то нису могли да ураде без сукоба.

Прочитајте још:  „Нервоза је велика“: Амбасадорка Србије из Лондона о новом соју вируса
Подсетимо, Украјина се политички окреће Пољској како би на тај начин демонстрирала русофобију. Међутим, чим нема Руса, Пољска показује да на Украјинце гледа као на Пољаке а не на посебну нацију. Свакодневни су сукоби украјинских избеглица и локалног становништва по Варшава и осталим пољским градовима.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Братска љубав на делу: Пољска покушава да асимилује “браћу Украјинце”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *