Угледна хрватска докторка открива зашто се не треба плашити другог таласа вируса

1

(Фото Пиксабеј)

Хрватска докторка Нела Сршен каже да је вирус дефинитивно ослабио, да његов вирални набој није какав је био и да је све више асимптоматски случајева који не морају нужно бити заразни за околину .

„Треба да разликујемо случај високе виремије, када је особа позитивна и високо заразна, од случајева када особа има низак набој вируса у себи, без симптома, а камоли да зарази људе у околини“, рекла је Сршен која живи и ради у Италији.

Она је казала да је тешко објаснити зашто вирус слаби, али да се нада да ће и овај вирус ускоро постати део нас и с временом се манифестовати као обична прехлада.

„Вирус је паметан. Он треба преживети и потребно му је живо биће. Дакле, њему није циљ убити домаћина. Сама трансмисија вируса с човека на човека носи трачке наших генома, па вирус постаје блажи, односно адаптира се једнако како су се кроз историју адаптирали слични вируси. Надам се да ће и овај тако постати део нас јер је већ ушао у наш живот и с временом се манифестовати као обична прехлада“, рекла је докторка за „Слободну Далмацију“.

Она је казала да кризни штаб и епидемиолошка служба морају променити параметре тестирања и да се не могу понашати као пре три месеца јер је вирус евидентно ослабио.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




„Сви они који су данас позитивни не морају нужно бити заразни за околину, али то је појам који у Хрватској тренутно не постоји. Када се износе подаци о новим случајевима, на пример, кажу како ‘имамо три позитивна ’. У нашој свести ствара се слика о три пацијента који су инфективни и могу заразити друге људе. Као што је познато, високи вирални набој врло брзо убија здраве станице, видели смо последице тога, хиљаде заражених и умрлих у Италији. Међутим, ако је вирални набој низак, он не може заразити станице домаћина. Дакле, особа је позитивна на тестирању и није даље инфективна. То су такозвани асимптоматски случајеви каквих је све више“, рекла је Сршен.

Прочитајте још:  Италија укида ковид аусвајс

Она је казала да је отворено питање да ли је вакцина за корону уопште потребан.

Казала је да вирус с временом мења, али не зато што је мутирао.

„Има четрнаест мањих мутација које би покривала вакцина. Овај нови вирус има овојницу која не мутира. И баш то је разлика у односу на вакцину против грипе. Сваке године мора се радити нова вакцина јер се вирус грипе мења, а с короном то није случај. На концу, остаје отворено питање да ли је вакцина против вируса корона уопште потребна“, сматра докторка.




Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Угледна хрватска докторка открива зашто се не треба плашити другог таласа вируса

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *