Отворено писмо: Ко тражи литијум у Србији?

1
немачка

Литијум (Фото: Pixabay)

ЗАХТЕВ ЗА ИНФОРМАЦИЈАМА ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
ОТВОРЕНО ПИСМО ИПСОС-У

Поштовани,

Пишемо Вам отворено писмо након што нас је више узнемирених грађана обавестило да спроводите истраживање о руднику литијума у Србији.

Како смо упознати са угледом који ИПСОС ужива, како у свету, тако и у Србији, принуђени смо да Вам се овим путем обратимо и прво питамо да ли је заиста истина да ИПСОС врши такво истраживање?

Истраживање само по себи није спорно. Међутим, питања упућена грађанима Републике Србије у току спровођења анкете крше вредности и етику објективног истраживања, шире дезинформације чиме се јавност обмањује и доводи у заблуду што је по Кривичном законику Републике Србије кривично дело.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Противљење отварању рудника литијума базира се искључиво на научним чињеницама и ставовима како домаћих и страних удружења и појединаца, тако и Српске академије наука и уметности и Академије инжењерских наука Србије.

Постављати питање „да ли сте за отварање нових радних места“ грађанима који се противе директном уништавању најмање 300 квадратних километара и индиректно много више територије државе у којој ипак и Ви живите, показује Ваш снисходљив однос према испитаницима чије животе вреднујете са пар стотина лоших радних места, али и наступате увредљиво према свима нама покушавајући да или докажете да смо против развоја и просперитета, што је апсолутна глупост, или да нас сведете на ниво необразоване гомиле која не зна шта ради и какве вредности заступа, што је изузетно понижавајуће.



У складу са горе наведеним, молимо Вас да нам на основу члана 15.1. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја (сл. Гласник РС 120/04, 54/07, 104/09 i 36/10) што пре доставите одговоре на следећа питања:

Прочитајте још:  ДА ЛИ ЈЕ ПРОЈЕКАТ "ДИАНА БУДИСАВЉЕВИЋ" ДЕО РЕВИЗИЈЕ XРВАТСКОГ ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА У НДХ?

1) Ко је наручилац истраживања?
2) Ко плаћа трошкове истраживања?
3) На ком узорку се врши истраживање?

Подсећамо да овај пројекат није од јавног интереса, али да је проблем итекако од јавног значаја и да се тиче свих, те апелујемо на ИПСОС да и даље ради у складу са угледом који ужива и да ово истраживање прекине, или га бар достојанствено спроведе поштујући етику и интегритет научног истраживања.



У нади да ћете нас демантовати,

Срдачан поздрав из Јадра и Рађевине,

Лозница, 09.11.2021.

Марија Алимпић,
Заштитимо Јадар и Рађевину

[table id=1 /]



Извор: Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Отворено писмо: Ко тражи литијум у Србији?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *