Блумберг упозорава на све већу вероватноћу колапса САД

0

Вероватноћа распада Сједињених Америчких Држава је сада много већа него што је била пре двадесет година. Колумниста Блумберга Макс Хејстингс пише о томе .

Аутор публикације наводи податке из анкете коју је спровео Универзитет Вирџиније. Према анкети, 52 одсто бирача који су на прошлим изборима гласали за бившег председника САД Доналда Трампа залажу се да се „републиканске” државе отцепе и формирају засебне државе. Међу присталицама Демократске странке, која подржава актуелног председника САД Џозефа Бајдена, на сличан начин говори 41 одсто испитаника.

Хејстингс је подсетио да су се у двадесетом веку распали СССР и Југославија, поделили су Бангладеш и Пакистан, Чешка и Словачка, Сингапур и Малезија. У блиској будућности су могући исти догађаји, на пример, издвајање Каталоније из Шпаније.


„Зашто би било другачије у САД? – пита се новинар.

Од свог оснивања, Сједињене Државе су се стално шириле, али су увек биле подељене око политичких и многих других фактора. „Више од два века показало се да је оно што спаја Американце више од онога што их раздваја“, пренеле су РИА Новости .

Говорећи о деловима Сједињених Држава који би можда желели да се отцепе од земље, новинар пре свега указује на Калифорнију и Тексас. Према Хејстингсу, главни фактор раскола у америчком друштву је расни проблем који се погоршао последњих година. Истовремено, различите државе имају различите ставове према овом проблему, што ствара несугласице међу државама. Толики талас беса се гомила у земљи да је немогуће предвидети како би могао да се заврши“, пише аутор.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Хејстингс је подсетио на негативне резултате изласка Британије из Европске уније. По његовом мишљењу, Брегзит је створио велике проблеме читавој генерацији Британаца зарад тренутне добити. „Исто ће се догодити, само у много већим размерама, ако се Сједињене Америчке Државе поделе“, упозорава он.

Прочитајте још:  Америка спрема нове санкције - овог пута директно против Путина?

Наравно, не треба очекивати тренутни распад Сједињених Држава, али је вероватноћа много већа него пре само 20 година. А ако се овај сценарио реализује, цена за цео Запад биће висока.

Извор: Васељенска ТВ

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *