Здравство као резерват корупције

0

Бајден и Камала Харис (Фото АП)

О једној од најкорумпиранијих сфера друштвеног и економског живота у Сједињеним Државама

Потрошња на здравствену заштиту у Сједињеним Државама је 2020. године достигла 19,7% БДП-а (према овом показатељу, САД су на првом месту у свету већ дуги низ деценија), а на САД отпада скоро 50% глобалне здравствене потрошње. Ово је више од удела Сједињених Држава у светској војној потрошњи (39%).

Ако посматрамо здравство као сектор америчке привреде, оно је готово у рангу са индустријом, која чини 21% БДП-а. У 2019. години, здравствени сектор је чинио 11% свих запослених у америчкој економији и 24% укупне државне потрошње.



Бројке су импресивне, али испоставило се да не гарантују здравље америчких грађана: скоро половина свих трошкова здравствене заштите је у Сједињеним Државама, а они су чинили више од четвртине свих случајева ковида у свету и скоро петина смртних случајева са дијагнозом ковида током новогодишње недеље.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У 2019. години стручњаци америчке компаније за здравствено осигурање Хумана Инц. и Универзитет у Питсбургу су спровели процену трошкова и користи америчког здравственог система. Резултати студије објављени су у извештају „Губици у здравственом систему САД. Процењени трошкови и потенцијал за уштеду” , објављено у Америчком медицинском удружењу . Извештај садржи информације о шест области које су Национални институти за здравље (НИХ) идентификовали као најкритичније у смислу „вишака“ („непотребно високих“) трошкова.

Најзначајнији неразумни трошкови су у правцу „административних процедура“ и процењују се на 265,6 милијарди долара годишње.

Друго место заузимају губици од прецењених цена лечења и лекова (неуспех цена) , процењују се на 230,7–240,5 милијарди долара годишње.

На трећем месту су неразумни трошкови због неуспеха у пружању неге , они износе 102,4-165,7 милијарди долара.

Претерано и лоше лечење (претерано лечење или нега мале вредности) износило је 75,7-101,2 милијарде УСД. Јефтино.

Превара и злоупотреба (превара и злоупотреба) довели су до губитка од 58,5-83,9 милијарди долара.

Неефикасна координација система неге (неуспех у координацији неге) проузроковала је прекорачење трошкова од 27,2-78,2 милијарде долара.

Прочитајте још:  Експлозија у ресторану у Абу Дабију, погинуле две особе

Укупан износ неоправдане потрошње на здравствену заштиту у шест области у Сједињеним Државама достигао је 760-935 милијарди долара годишње, или око 25% укупне потрошње индустрије. Аутори су предложили сет хитних мера које би смањиле губитке за око половину. На пример, одбијте да купите прескупе лекове (за многе постоје јефтинији аналози). Због тога се може постићи годишња уштеда од 81,4–91,2 милијарде долара. Истина, да би се у потпуности елиминисали губици од прецењивања цена, потребне су радикалније мере, односно обнављање антимонополске контроле над ценама, али то се већ односи на цео америчка економија.

Негативне последице се могу изразити у погоршању здравља људи и додатном умирању (новац се троши, али се не пружају квалитетне услуге лечења).

Аутори извештаја „Губици у здравственом систему САД…“ избегли су реч корупција . Али сви савршено добро разумеју да „вишак трошења” настаје корупцијом. Корупција обухвата однос 1) између државних органа и приватних фармацеутских компанија; 2) између државних органа и установа које пружају медицинске услуге (болнице, клинике, трауматски центри, амбуланте, разни домови здравља и др.); 3) између фармацеутских предузећа и здравствених установа; 4) између грађана и здравствених установа.

За сваку од ових области може се дати детаљнија слика. На пример, корупција у сфери односа између државе и приватних фармацеутских компанија. Прво, владине агенције издају дозволе приватним компанијама да своје производе пласирају на тржиште. Често се многи производи добијају од ФДА(амерички фармацеутски регулатор) „зелено светло“ је незаконито (на пример, клиничка испитивања нису спроведена у потребном обиму или су спроведена уз озбиљне повреде). Друго, државне здравствене власти врше гигантске куповине фармацеутских производа. Обим куповине често премашује стварне потребе. Поред тога, и што је још важније, испоставља се да су откупне цене неоправдано високе. Треће, у систему америчког Министарства здравља постоји мрежа научних института и центара , који годишње асимилирају десетине милијарди јавног новца. Резултати њиховог истраживања могу бити донирани приватним фармацеутским и биотехнолошким компанијама.

Испоставило се да је здравство једна од најкорумпиранијих сфера јавног живота САД. Можда чак и корумпиранији од сфере националне одбране. Ја ћу дати консолидовани структуру потрошње на америчком здравству у 2020. (милијарде долара, у загради – учешће у%): трошкови на директном пружању здравствених услуга грађанима – 3.357.8 (81,4); административни трошкови владе и државних агенција за здравствено осигурање – 349,8 (8,5); јавне активности владе у области здравства (научно-истраживачки, образовни, медији, међународни пројекти и др.) – 223,7 (5,4); улагања у здравство – 192,7 (4,7). Укупно: 4,124 милијарде долара

Прочитајте још:  Бајден признао: Америчка администрација изгледа као и сама Америка (видео)

А ево још неких бројева. Болничка потрошња порасла је на 1270,1 милијарду долара у 2020. То су рачуни које плаћају осигуравајућа друштва или сами грађани. Иначе, укупна продаја лекова у Сједињеним Државама на малопродајном тржишту у 2020. износила је 539 милијарди долара. Испоставило се да су лекови који се издају на рецепт чинили 64,6% укупне продаје лекова на америчком тржишту.

Коруптивне шеме се откривају у сваком од наведених блокова расхода. На пример, ево рецепта које лекари преписују пацијентима. Нико посебно не крије да је Биг Фарма преузела контролу над америчким медицинским установама, третирајући их као своје продајне агенте. Лекари су добили упутства да напишу рецепте за лекове које производи фармацеутски „кустос“.

Сваке године се пред америчким судовима воде многе тужбе о корупцијским шемама у здравству, безбројна саслушања се одржавају у америчком Конгресу, директори великих фармацеутских компанија су позвани „на тепих“ , а ствари су и даље ту. Ситуација се само погоршава.

У марту 2020. Карнегие фондација је објавила материјал Corruption Vulnerabilitiesin the U.S. Response to the Coronavirus. Њен аутор Џоди Витори изразио сумњу да ће гигантска финансијска помоћ имати велики ефекат на економију и зауставити ширење корона вируса широм земље. Ниво корупције у држави је веома висок, а издашна буџетска издвајања ићи ће на погрешна места. Америчка влада убризгала је 2 билиона долара “хитне помоћи” у економију 2019. Око 150 милијарди долара од ове суме отишло је у здравствени систем, где је највећи део новца покраден (углавном кроз механизам надувавања цена медицинских услуга, опреме и лекова).

Међународна непрофитна организација Транспаренци Интернешнал ( ТИ ) годишње израчунава рангирање нивоа корупције у земљама. На крају 2020. 1. и 2. место (најмања корупција) поделили су Данска и Нови Зеланд. У првих 10 налазе се и Финска, Сингапур, Шведска, Швајцарска, Норвешка, Холандија, Немачка и Луксембург. Сједињене Државе су заузеле тек 25. место са индексом корупције од 67 поена. Што је већи резултат, то је мања корупција; максимални могући резултат је 100 поена (потпуно одсуство корупције). Према ТИ , 67 поена је најнижи ниво у Сједињеним Државама у свим годинама постојања индекса. Извештај ТИ разлог повећаног нивоа корупције у Сједињеним Државама назива се, с једне стране, „пандемијом“, с друге стране, нагло повећаном скалом владиног финансирања. Укључујући и финансирање здравственог система. Имајте на уму да је у 2020. укупан износ здравствених трошкова у Сједињеним Државама порастао за 9,7% у односу на претходну годину. Укључујући и потрошњу савезне владе на здравствену заштиту повећана је за 36%. Ово је рекордан годишњи пораст у послератној историји Сједињених Држава.

Прочитајте још:  Бајден: САД ће испоручивати оружје Кијеву, али прилике брзо понестају

У свету је у току кампања вакцинације против КОВИД-19. Вашингтон је одлучио да предводи ову кампању промовишући у свету вакцине произведене у САД (производи компаније Фајзер , Модерна и Џоннсон & Џонсон ). У 2020. години било је много скандала везаних за лекове ових америчких компанија, а у сваком скандалу увек је била корупциона компонента. Прво, фармацеутски регулатор ФДАкршећи све законе и принципе медицинске науке дали “зелено светло” овим лековима. Друго, америчка држава насилно намеће вакцинације грађанима САД и других земаља које користе ове лекове, које су „експерименталне“, тј. немају легалан статус вакцине. Треће, продаја ових „вакцина“ се врши по ценама које су вишеструко веће од цене њихове производње. Сви ови прекршаји су засновани на корупцији. А њене последице се не своде само на то да неко постаје сиромашнији, а неко други богатији. Оваква корупција убија.

Валентин Катасонов/ФСК.РУ

Превод:В.Т./Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *