Руски медији: Србија жели да постане стратешки партнер Сједињених Држава

0

Зорана Михајловић (Фото: Јутјуб)

Власти Србије припремају споразум о стратешкој сарадњи са Сједињеним Америчким Државама у области енергетике . Ово је изјавила министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић, која је у понедељак одржала састанак са амбасадором САД у Београду Кристофером Хилом.

Према Михајловићевим речима, Србија је на почетку енергетске транзиције, „ потребно нам је искуство и знање оних који су испред нас у овом процесу ако желимо да повећамо производњу чисте енергије и постигнемо енергетску сигурност“.

Она је истакла и да су Београд и Вашингтон више од годину дана припремали нацрт споразума о стратешкој сарадњи у енергетици, “који би био важан корак у развоју односа Србије и САД у овој области”.

Прочитајте још:  НИСУ ДОЧЕКАЛИ ПРАВДУ: Док судија одлучује да ли Хрватима да суди у одсуству, две жртве Петровачке цесте преминуле
Потпредседник Владе је додао да се у енергетском сектору Србије очекују нови велики пројекти , међу којима је један од најзначајнијих пројекат реверзибилне хибридне хидроелектране Ђердап 3, преноси Приме. Комбиновани капацитет хидроелектране могао би да достигне 2.400 мегавата, уз још 400 мегавата снаге ветра и сунца.

Вреди напоменути да ХЕ Ђердап 1 и Ђердап 2 раде на опреми произведеној у СССР-у и Русији.Електромашине и Електропривреда Србије су, у оквиру посете председника Русије Владимира Путина у јануару 2019. године Београду, потписали уговор о сарадња у модернизацији десет хидроагрегата ХЕ Џердап 2 .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Што се тиче енергетске сарадње Русије и Србије, председник Александар Вучић је крајем августа цену по којој његова земља купује гас од Русије назвао „фантастичном“ .

“Потрошимо 3,2 милијарде кубних метара гаса. Од Русије добијамо 2 милијарде кубних метара, што је 63-64% свих наших потреба, плаћамо 800 милиона евра, фантастична цена! А за додатних 1,2 милијарде кубних метара. м гаса, платили бисмо 4,8 милијарди евра да смо куповали по садашњим ценама. На срећу, успели смо да купимо (гас) пре овог тешког времена, иначе бисмо банкротирали“, рекао је Вучић.

Прочитајте још:  Запад више нема стратешку политику
Истовремено, треба напоменути да Зорана Михајловић стално врши нападе на Русију. На пример, недавно је оптужила нашу земљу да „злоупотреби“ пријатељство са Србијом .

“Све време слушамо да су Србија и Русија наши највећи пријатељи. Ако су нам пријатељи јер кажу да су пријатељи, онда није требало да планирају посету у овом тренутку”, рекла је Михајловићева. И истакла је да Србија треба да размишља о даљем путу који, према њеним речима, води ка Европској унији.

Правда.ру

Превод:Васељенска

Бонус видео

https://www.youtube.com/watch?v=EJFvtvN5K-s

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *