Одлазак УПЦ из Руске Цркве још није постао неповратан

0
УПЦ

УПЦ

Партија бившег председника Украјине Петра Порошенка „Европска солидарност“ поднела је Врховној ради предлог закона о забрани деловања Руске православне цркве (РПЦ) у земљи.

СБУ је почетком недеље извршила претресе у Кијевско-печерској лаври, као и у неколико манастира у Ровенској области, који су под јурисдикцијом Московске патријаршије УПЦ, образлажући то „контраобавештајним активностима. ” Раније је специјална служба отворила случај због појања о „Мајци Руси“ које је звучало унутар зидина Лавре. Анатолиј Степанов, главни и одговорни уредник портала Руска Народна Линија, говорио је о томе колика је вероватноћа забране Руске православне цркве, као и повезаност иницијативе Евросолидарности и претреса СБУ, у интервјуу за Новоросију. .

“С једне стране, овај догађај је повезан са оним што се дешава у Украјини, и са чињеницом да се тичу Украјинске православне цркве Московске патријаршије. За сада, Московска патријаршија, јер није донета званична одлука, то је у вези са овим догађајем. па тако и даље треба да се зове украјинска црква.

Ови догађаји су различити, и нису блиско повезани. Масовна специјална операција СБУ, када су извршени претреси и заплена докумената одједном у више манастира, не само у Кијевско-печерској лаври, очигледно је чин застрашивања. Наручилац ове акције је расколничка православна црква Украјине (ПЦУ). Они никако не могу да се смире и виде да, упркос непријатељствима, канонска УПЦ остаје главна црква и све светиње православља су јој потчињене“, сматра Анатолиј Степанов.

Прочитајте још:  Кијев је изгубио своје најбоље јединице у Артјомовску
Експерт је подсетио да су расколници већ дуго брусили зубе на ловорикама, манастирима, храмовима, и стога је сада ПКУ наручилац овога, као и наручилац овог закона који је поднет Врховној ради. Њега је директно обучавала фракција Порошенка, а он је оснивач расколничке лажне цркве.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ово није први покушај забране УПЦ на територији Украјине. Већ је поднето неколико предлога закона, радило се о посланицима унијата и протестаната. Али данас је пројекат у интересу ОЦУ. Пошто је фракција Порошенко нема утицаја у Врховној ради, гаје наду да овај закон чека иста судбина као и раније.

Али покушаји СБУ да направи ноћну мору од манастира и јерархије УПЦ је озбиљна претња коју свако здраворазумски човек не може а да не одбаци. Када се уџбеници за богословије и парохијске школе објављени у Русији представљају као доказ субверзивне активности или активности у интересу Русије, то је врхунац апсурда. Ово је само шизофренија, у коју украјинске власти и специјалне службе све више урањају“, изразио је своје мишљење извор агенције.

Још једна вест, која је претходног дана изазвала одјек у медијима, везана је за усвајање одлуке о самосталном миропосвећењу на Синоду УПЦ. Верује се да је миропосвећење привилегија независне цркве. Раније је миро прављен у Москви и транспортован у Кијев. Сада је УПЦ одлучила да сама вари миро, као самостална црква.

Прочитајте још:  „Силуј, слободно, али са заштитом…“
Што се тиче варења миро, ово је очекивана одлука, напомиње говорник. Међутим, постоје неке истезања и непрецизности из различитих углова.

„Нарочито се тврди да је миропосвећење знак аутокефалности. То није сасвим тачно, јер неке аутокефалне православне цркве не кувају хриму, већ је, напротив, примају у братским православним црквама. С друге стране, Аргумент Светог Синода УПЦ је натезање, када се тврди да се миро кувало у Кијеву пре 1917. године, а овај процес се тек наставља. Ово је лукаво, јер се миро кувало у Кијеву, а не у посебној цркви. , али то је била једна црква и миро се кувало у различитим црквама.

Много више нервира то што је Његово Блаженство Митрополит Онуфрије почео да слави Његову Светост Патријарха московског Кирила као себи равног (свог брата), а не свог светог оца. То је јасан знак да УПЦ почиње да се понаша као самостална православна аутокефална црква.

Прочитајте још:  Си-Ен-Ен: Руски хакери напали сајтове америчких аеродрома
Мислим да ситуација још није постала неповратна, још није било званичних признања, стога имамо право да УПЦ сматрамо делом Руске православне цркве, па чак и ако неко у Украјини мисли другачије“, резимирао је Анатолиј Степанов. .

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *