Немачка више загађена угљем него цео Балкан

0
немачкој, немачка

(Фото: Steve_Allen/Depositphotos)

Немачка више загађена угљем него цео Балкан.

Угаљ ће остати основни енергент до 2050. године у сталном раду капацитета за производњу електричне енергије или као резерва. Истовремено, струка треба да буде та која ће да се пита о будућности „Електропривреде Србије” (ЕПС-а) и спровођењу енергетске транзиције, јер од 1. октобра свако ко послује на тржишту Европске уније мора да плати емисије угљен-диоксида. Овако би укратко могао да гласи закључак панелиста са међународне стручне конференције „Улога угља у спровођењу зелене транзиције у електроенергетском сектору западног Балкана” одржан на Машинском факултету у Београду.

Др Владимир Шиљкут, саветник директора ЕПС-а за пословни систем, истакао је да угаљ треба да обезбеди енергетску сигурност Србије и да има улогу у зеленој транзицији.

– У свим сценаријима представљеним у документу ЕПС-а употреба угља опада. Блокови Термолектрана ТЕНТ А1 и А2 требало би да раде до 2026, 2027. године, док ће преостали термо блокови постепено смањивати број радних сати до 2035. године – каже он. Представљајући план зелене транзиције овог јавног предузећа, он истиче да је предвиђена динамика гашења одређених термоелектрана – „Морава” и „Колубара А” до краја 2024. године, ТЕНТ А1 и ТЕНТ А2 до краја 2027. године, ТЕ „Костолац А1 и А2” до краја 2028. године, а ТЕНТ Б1 ће постепено бити угашен до 2035. године. Тиме би се укупан емисиони фактор ЕПС као загађивача са садашњих 0,80 до 2035. године смањио на 0,51 тону угљен-диоксида по мегават-часу, што је, велики резултат.

Прочитајте још:  Вучевић: Спремни смо да пошаљемо војску на КиМ
Дејан Поповић, председник Савета Агенције за енергетику АЕРС, оценио је нетачне тврдње колега из Европе да је Балкан највећи извор загађења у Европи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Цео Балкан има мање инсталисане снаге у термоблоковима на угаљ од Немачке, која „добрим делом користи исти угаљ који и ми користимо”.

Због сигурности наше државе морамо врло пажљиво да користимо угаљ, због чега ће он остати основни енергент до 2050. године – у сталном раду капацитета за производњу електричне енергије или као резерва, каже Поповић.

Наводећи да је удео угља у светским резервама примарне енергије око 60 одсто, а да у производњи електричне енергије, али и у емисијама угљен-диоксида учествује са више од 40 процената др Драган Игњатовић, професор са Рударско-геолошког факултета је истакао да ће угаљ до половине овог века и даље бити најзначајнији, најстабилнији и инвестиционо најјефтинији извор енергије. Потражња за енергијом ће се повећати више од 50 одсто, а „угаљ ће бити стални камен темељац снабдевања”.

Прочитајте још:  ЕУ уложила 250 милиона евра у медије и НВО на Западном Балкану
Додаје да би за замену светских електрана на угаљ било потребно 100 процената глобалне производње природног гаса или изградња нове нуклеарне електране свака четири дана у наредних 25 година.

– Није питање да ли ће свет користити више угља, већ како ће се тај угаљ користити. Утврђене и потенцијалне резерве лигнита у Србији могу у потпуности и дугорочно да задовоље растуће потребе за снабдевањем постојећих ревитализованих и планираних нових термоелектрана. Наша земља треба да смањује емисију угљен-диоксида и да постепено уводи обновљиве изворе енергије, али не сме да допусти превремено напуштање угља, јер ће то сигурно угрозити енергетску и националну безбедност – упозорио је Игњатовић.

Прочитајте још:  АМЕРИКАНЦИ У ТРАНСУ: „Желимо Ангелу Меркел за вођу“
Иван Јанковић, помоћник министра за сектор геологије и рударства у Министарству рударства и енергетике Србије, поручио је да ће се удео угља у производњи електричне енергије постепено смањивати, али не пре него што се уведу заменске алтернативе.

– Производња угља је постала кључни проблем. Изгледа да је добро што нисмо пожурили са транзицијом, па можемо да учимо нешто и на грешкама других, а не све на сопственим грешкама – констатовао је проф. др Владимир Поповић, декан Машинског факултета на конференцији коју је организовао портал „Енергија Балкана”.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *