Питање имовине Републике Српске је трајно решено Дејтонским споразумом

0

Питање имовине Републике Српске је трајно решено Дејтонским споразумом.

Питање имовине Републике Српске је трајно решено Дејтонским споразумом, изјавио је за РТРС делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић, поручивши да је дошао да то изјави испред зграде Канцеларије високог представника (ОХР).

Прочитајте још:  НОВИ ДОKАЗИ ДА ИХ ДОСЕЉАВАЈУ У СРБИЈУ: Број миграната порастао на скоро 10.000 током ванредног стања!
Ковачевић је нагласио да се „Српска никада неће одрећи своје државне имовине“.

„Никада се неће одрећи својих добара, река, вода, свог пољопривредног земљишта, својих шума и свега онога што припада Српској. То ннико никада неће моћи да нам оодузме, јер смо то тако, сви заједно (Српска, ФБиХ и БиХ, али и сви они који су гарантовали потписивање Дејтонског споразума) потписали 1995. године, да имовина припада Српској и ФБиХ“, поручио је Ковачевић.

Коментаришући најаве високог представника Кристијана Шмита, којег у РС не признају, да ће „нешто да упуте у Парламентарну скупштину“, Ковачевић их је упозорио да „немају они шта да шаљу у Парламентарну скупштину, јер на основу Дејтонског споразума, они немају апсолутно никаква овлашћења у том смислу“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Оно што је исто тако битно да кажем, јесте да Парламентарна скупштина усваја законе и доноси решења у складу са оним што јесу надлежности Парламентарне скупштине, а имовина то свакако није, јер је имовина решена Дејтонским споразумом, Уставом БиХ, и она припада и Српској“, поручио је Ковачевић.

Ковачевић је напоменуо да је „можда најбитнија ствар коју треба да каже испред зграде ОХР-а та да у БиХ не постоји високи представник“.

„Последњи високи представник у БиХ био је Валентин Инцко. Послије Инцка нико није изабран, јер никада ни за кога није усвојена релевантна резолуција у Савету безбедности УН-а, како Дејтонски споразум каже да то мора да се догоди“, истакао је Ковачевић.

Прочитајте још:  Монах Арсеније: Молимо браћу Русе да не поистовећују Србе са влашћу, народ србски је уз вас
С обзиром да се данас одржава седница такозваног ПИК-а, Ковачевић је поручио да „не постоји никакав ПИК, никакав треф, никакав разбојник, нити било шта“.

„Дакле, постоје институције БиХ, институције Републике Српске и оне су једине релевантне, које могу да доносе одлуке. Ако говоримо о имовини једино што је могуће јесте да се договоре Српска и ФБиХ и да направимо договор да БиХ доделимо одређену имовину на коришћење“, закључио је Ковачевић.

ИН4С/РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *