Доктор из Лесковца: Власт и струка су почели спрдњом, а сада праве хистерију

0

Александар Вучић (Фото: PRINTSCREEN TANJUG)

“Србија је требало да од старта озбиљно схвати ситуацију са коронавирусом, а не најпре да се лекари и челници државе спрдају, па тек онда кад су немоћни, упадају у хистерију”, сматра доктор Александар Рангелов, из Лесковца, говорећи за Директно.рс о ситуацији са вирусом Цовид-19 који се рапидно шири у нашој земљи. Такође додаје да је најефикаснија мера против короне карантин од 28 дана, као и то да треба тестирати људе без симптома, а не оне са видљивом клиничком сликом.

– Епидемија у Kини је почела крајем децембра. Током јануара се распламсавала, а почетком фебруара дошла је до Италије. Већ тада је требало да се схвати избиљност ситуације. Тада нисмо ништа урадили. Иако су новинари упозоравали на опасност, поједини политичари су се спрдали. Kада је 1972. избила епидемија вариола вере, тада је посао одлично одрађен и ситуација је схваћена озбиљно. Сада се понашамо не као Југославија 70-тих, него као Совјетски Савез 80-тих за време Чернобиља. Било је питање тренутка када ће се коронавирус проширити и то је требало спречити озбиљним приступом – истакао је доктор Рангелов.




Начин спречавања вируса свакако није тотално затварање граница за чим је жалио председник Србије, истакавши да би то у великој мери спречило ширење короне, већ према мишљењу нашег саговорника, карантин је све што је правовремено требало учинити.

– Вучић је рекао да је погрешио, није имао овлашћења да забрани гастарбајтерима да се врате у земљу. Наравно да то не може, тиме се крши Устав, а и наша највећа вредност су људи. Било би апсолутно ђаволски да је то урадио. Те људе је одмах требало упутити у карантин од 28 дана, али организовати на тај начин да жене и деца буду у хотелском смештају, а мушкарци у касарнама и мање квалитетнијем смештају. Сваки доктор који је положио инфективне болести и епидемиологију, па чак и сваки ветеринар, зна да карантин мора да траје два пута дуже од времена инкубације. У овом случају 28 дана – рекао је наш саговорник.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  АПЕЛАЦИЈА У НОВОМ САДУ ПОТВРДИЛА ПРЕСУДУ ЗБОГ УВРЕДЉИВОГ САОПШТЕЊА НА РАЧУН СТУДЕНТА СТЕФАНА КАРАНОВИЋА

Kао лекару изузетно му је жао када погледа наступе доктора на конференцијама и у обраћањима јавности, од почетка приче о корони до данас.

– Очигледно је да су лекари људи као и сви остали, да су под утицајем политичара. Страшно ми је жао због тога. Епидемија је време када би лекари на прво место требало да ставе интерес струке, а не интерес политике. Међутим, они су једноставно омађијани. Требало би да поступимо као Швеђани, да челни епидемиолог преузме ствар у своје руке и да командује. Kада вам се догоди пожар у кући, није командант власник куће, већ ватрогасац који је у том тренутку шеф акције. Мени је невероватно да пулмолог попут Несторовића, за ког кажу да је добар лекар, даје онакве изјаве о шопингу у Милану и најсмешнијем вирусу. Очигледно је био пао под утицај политичара и претпостављам да му је задатак био да у току предизборне кампање смири тензије. Видели сте и Вучића да је слагао после неколико дана рекавши како нико није рекао да је тај вирус најсмешнији.




Доктор из Лесковца додаје да је бесмислена доктрина коју су усвојили наши лекари да треба тестирати особе које већ показују симптоме.

– Тестирају се они људи који немају симптоме, а који су клицоноше и можда би могли да се разболе, а можда и не. Тестови служе да ми прогледамо у мраку. А када код неког већ крене клиничка слика, ми смо изгубили битку, то је већ посао за инфектологе. Вирусолози кажу да је ово нешто ново за њих. Ја као ортопед пратим њихове ставове, а оно што сам закључио јесте да вирус показује необичну природу.Очекивало се да како прелази са једног домаћина на другог почне да слаби. Мени се чини да се то ипак не дешава, да чак постаје и јачи. У сваком случају треба озбиљно, али рационално приступити. Ми идемо из крајности у крајност, од спрдања до хистерије.

Прочитајте још:  Хаос у београдској „улици зазиданих“: Бахатог инвеститора нико да обузда

Оболели од короне, сматра он, требало би да буду смештени у болницама, а за халама и сајмовима треба посегнути тек онда када ситуација постане драматична.

– Смештај на Сајму тешко ће поднети и здрави људи, а камоли болесни. Болеснима тамо није место. Њих треба смештати у болнице које су сада испражњене због овакве ситуације. Прочитао сам и да је дете од 10 година смештено тамо, то је чиста лудост, то је злочин. Простор као што је Сајам можда је само за један степен бољи од кампова, тек када је све попуњено, у крајњој нужди – закључује доктор Рангелов.



Директно.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *