Смршајте уз помоћ зачинских биљака

0

(Фото: Shutterstock)

Уколико на тераси или у башти имате посађено зачинско биље сада га можете искористити и за губитак килограма.

Босиљак
Омиљени италијански зачин утиче на избацивање течности и побољшава варење. Идеалан је уз пасту, парадајз и сир. Kао чај смирује стомак и нерве.

Маслачак
Високи проценат калијума у дивљем и гајеном маслачку утиче на избацивање течности из организма. Маслачак једите свеж, уместо зелене салате или заједно са њом, тако је наздравији.

Сремуш или медвеђи лук
Листови сремуша здрав су додатак салатама или варивима, јер су мирисом и укусом налик на бели лук. То вреди и за луковице, које су беле и 2-5 цм дугачке, а као пикантан зачин добри су и недозрели плодови, који се на биљци јављају током лета. У пролеће је ова биљка најбољи лек који чисти крв, жуч и јетру.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kрес салата
Додајте је омлету, сиру или другим јелима, као специјалну порцију Ц витамина. Побољшава сагоревање калорија и покреће метаболизам. Има и хрома, који регулише осећај ситости.

Жалфија
Листићи ове биљке садрже горке састојке који дају осећај ситости и ублажавају жељу за слаткишима. Жалфија снижава и шећер у крви. Додаје се свежа јелима од свињетине, јагњетине или рибе, а као ћај смирује стомак.

Kиселица
Има велики проценат оксалне киселине и зато подстиче варење и апосорпцију масти у цревима. Има висок проценат витамина Ц. Kисела арома биљке иде лепо уз рибу.



Влашац
Влашац је богат етеричним сенфастим уљима. Он претвара енергију хране у топлоту и повећава сагоревање калорија. Даје намазима са сиром одличан укус, може се додавати на крају кувања као декорација.

Прочитајте још:  Решите се масних наслага уз помоћ овог напитка!

Мирођија
Њене нежне гранчице богате су етеричним уљима која побољшавају варење и смирују нерве. Одлично се слаже уз рибу и у сосу од мирођије је незаменљива, наравно!

Естрагон
Танки листићи ће вас учинити танким, јер ова биљка покреће цео организам на сагоревање унетих калорија. Одличан је уз рибу, пиринач, пилетину. Kао чај помаже против напетости и поремећаја сна.

Прочитај још: 



Ствар укуса

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *