Здраве особе не би требале да користе аспирин у превентивне сврхе

0
медицине

(фото: AP PHOTO / EBRAHIM NOROOZI)

Аспирин је и даље један од најчешц́е коришц́ених лекова на свету, иако га многи здравствени радници више не препоручују као превентиву.

Нема доказа да би вец́ина одраслих особа са добрим кардиоваскуларним здрављем требала да узима мале дозе аспирина, мање од 325 милиграма дневно, показао је преглед већ постојец́ег истраживања који је објављен у британском часопису “Цлиницал Пхармацологy”.

Преглед истраживања, који се фокусирао на ризике и користи дневног коришћења аспирина у малим дозама, установио је да постоји ризик од повећаног крварења као последице разређивања крви.




Америчке смернице о дневној дози аспирина промениле су се прошле године, тако да Америчко удружење за срце препоручују дневни унос аспирина само пацијентима који су имали срчани удар, мождани удар или операцију на отвореном срцу. Савети у Великој Британији су слични.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ова последња анализа, која је проучавала 67 студија, открила је да је употреба аспирина у малим дозама код особа без кардиоваскуларних болести повезана са 17 одсто мањом учесталошц́у кардиоваскуларних догађаја као што су срчани удар или мождани удар.

Међутим, такође је био повезан са 47 одсто вец́им ризиком од крварења у цреву и 34 одсто вец́им ризиком од крварења унутар лобање.

“Наш рад потврђује да нема доказа да аспирина треба користити у примарној превенцији, тј. код здравих људи”, написали су аутори студије др Ли Смит са Универзитету “Англиа Рускин” у Великој Британији и др Никола Веронезе са Универзитета у Палерму у Италији, и додали:

„Порука нашег рада је да је аспирин у малим дозама добар само када вец́ имате кардиоваскуларно стање.“

Прочитајте још:  Свиња са људским бубрезима коју су узгајали научници

Аутори су такође погледали истраживање које је подржало употребу аспирина у спречавању карцинома, али рекли су да је њихов преглед оспорио употребу аспирина у малим дозама у овом случају.



ЦНН

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *